Schenken aan in het buitenland wonende kind, hoe zit het met de belasting?

Schenken aan in het buitenland wonende kind, hoe zit het met de belasting?

Home » Schenken aan in het buitenland wonende kind, hoe zit het met de belasting?
8.6
Ik wil geld schenken aan mijn in het buitenland wonende kind. Hoe zit het met de belasting?

Bij een schenking is de belasting van het land van de schenker bepalend. Soms is ook het recht van het land van de ontvanger nog van belang. Om te voorkomen dat je twee keer belasting moet betalen heeft Nederland verdragen gesloten met veel landen.

Schenken aan kind in buitenland

Logo Belastingdienst

Je wilt geld schenken aan jouw kind. Dat kind woont niet in Nederland. Hoe zit het dan met de schenkbelasting? Het recht van welk land is nu van toepassing?

In principe betaal je de schenkbelasting in het land waar de schenker woont.
Jij woont in Nederland dus is de Nederlandse regelgeving van toepassing. Woont de ontvanger van de schenking in het buitenland? Dan is het recht van dat woonland ook van belang. Ook dat land kan belasting heffen. Je moet dus altijd ook uitzoeken hoe giften worden behandeld in het land waar jouw kind woont.

Voorkomen dubbele belasting

De Nederlandse Belastingdienst stuurt een aangifte aan de ontvanger van de schenking. Met enkele landen heeft Nederland een verdrag gesloten ter voorkoming van dubbele belasting. Daardoor hoef je niet in Nederland én het woonland van je kind belasting te betalen. Je moet dus ook uitzoeken of Nederland een verdrag heeft met het land waar jouw kind woont.

Als er geen verdrag is gesloten met een bepaald land geldt het Besluit voorkoming dubbele belasting.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Schenking op papier