Derdengeldenrekening

Derdengeldenrekening

Home » Woordenboek » Derdengeldenrekening
8.5

Wat is een derdengeldenrekening?

Een derdengeldenrekening is een bankrekening waarop geld staat dat niet van de notaris is, maar van iemand anders. Dat geld heet derdengeld. Op deze bankrekening staat het geld dat derden aan de notaris hebben toevertrouwd in verband met zijn werkzaamheden. Je noemt die rekening ook wel een kwaliteitsrekening.

Bijvoorbeeld door een koper van een woning wordt de koopsom op de derdengeldenrekening van de notaris gestort. Als de koop nu rond is zal de notaris het geld overboeken aan de verkoper.

Op grond van de wet is een notaris verplicht één derdengeldenrekening aan te houden. De rekening is in beheer bij een aparte stichting, de stichting derdengeld (gevolgd door de naam van de notaris) Andere namen voor deze rekening zijn ook derdengeldrekening, derdenrekening of kwaliteitsrekening. Het is hetzelfde.
Advocaten, notarissen en deurwaarders zijn verplicht een onafhankelijke stichting derdengeld te hebben. Voor de advocatuur is hiervoor een model van de Orde van Advocaten. Het oprichten van een dergelijke stichting derdengeld advocatuur kan je snel en goedkoop via onze site doen.

  • Het meervoud van derdengeldenrekening is derdengeldenrekeningen

Lees meer over Derdengeldenrekening op Wikipedia