Mandeligheid

Mandeligheid

Home » Woordenboek » Mandeligheid
8.5

Wat is een mandeligheid?

Mandeligheid is mede-eigendom van een stuk grond, gebouw of werk. Bijvoorbeeld een schutting, pad, sloot of scheidsmuur tussen twee buren. Een vrijstaande scheidsmuur, hek of heg is op grond van de wet mandelig. Dat betekent dat beide buren samen de mandelige zaken moeten onderhouden en, indien nodig, vernieuwen.
Een buur mag niet zelfstandig (dus zonder toestemming van de andere buur) werkzaamheden verrichten aan de mandelige zaak. Hij mag bijvoorbeeld een scheidsmuur dus niet zomaar afbreken.

Mandeligheid kan via de notaris worden vastgelegd in een notariële akte. Die akte moet worden ingeschreven in het Kadaster. Zo kan bijvoorbeeld worden bepaald dat een parkeerplaats van beide buren is. In de akte kunnen afspraken worden opgenomen over het gebruik en de kostenverdeling van de parkeerplaats.

Als een van de buren zijn erf verkoopt, dan krijgt de koper ook recht op de mandelige zaak. De mandeligheid gaat dus mee over. Een buur kan een mandelige zaak niet afzonderlijk van zijn erf verkopen.

  • Het meervoud van mandeligheid is mandeligheden

Lees meer over Mandeligheid op Wikipedia