Wonen

Home » Wonen
8.6

Hypotheek oversluiten

Dankzij de lage rente kan het zeer verstandig zijn om een hypotheek over te sluiten. Met de nieuwe hypotheek komt dan ook de nieuwe lagere rente. Die rente kan je dan voor de komende jaren vastleggen. Hypotheekadviseurs willen je graag van dienst zijn. Let wel op een eventuele boeteclausule voor het tussentijds beëindigen van een hypotheek.
Als je een hypotheek oversluit heb je een hypotheekakte nodig, daarvoor wil je natuurlijk niet teveel geld kwijt zijn aan de notaris.

Hypotheek doorhalen

Als je de hypotheek hebt afbetaald dan is de hypotheek niet automatisch verwijderd bij het Kadaster. Er zijn verschillende redenen om dat wel te willen. Je kan de notaris vragen een royementsakte hypotheek op te stellen.

Akte van Verdeling

Na de scheiding moet de woning en de hypotheek vaak nog overgezet. Dat moet apart bij een notaris gebeuren. Met een akte van verdeling worden deze zaken geregeld.

Koop strookje grond

Stroken grond worden vaak verkocht. De gemeente verkoopt de stukjes grond aan mensen om die samen te voegen met hun tuin. Buren verkopen stukjes grond voor een uitbouw of andere verdeling. Voor de overdracht van een strook grond is een notaris nodig.

Koop garagebox

Een losse garagebox kan je verkopen of kopen. Omdat ook een garagebox een onroerende zaak is moet dat bij de notaris. Je hebt er geen makelaar bij nodig, dus je kan de overeenkomst voor de koop van een garage zelf opstellen. Het passeren van de akte voor de koop van een garagebox moet bij de notaris.

Koop parkeerplek

Parkeerplekken zijn in sommige steden een schaars goed. Daarom worden parkeerplaatsen verkocht. Dat kunnen overdekte plekken in een parkeergarage zijn of andere parkeerplaatsen. Het is meestal een appartementsrecht en dus moet er een transportakte verkoop parkeerplek komen bij de notaris.