Parkeerplek kopen of verkopen 39.-

Home » Wonen » Parkeerplek kopen of verkopen
8.6

Dit document ga je helemaal zelf afronden. Je hoeft niet naar een notaris. Alles gaat 100% online en is direct in orde.

Een parkeerplek kopen of verkopen

In sommige steden is de schaarste aan parkeerplekken zo groot, dat een parkeerplek los verkocht wordt. Je kunt daar een parkeerplek kopen. In de binnenstad van Amsterdam kan de prijs van een overdekte parkeerplaats oplopen tot boven de € 100.000. De parkeerplaats is vaak los te koop van een woning. Maar ondanks dat komen er toch een aantal verplichte kosten bij de koop van een parkeerplek.

De belangrijkste stap die je moet zetten is het opstellen van een koopovereenkomst voor verkoop van je parkeerplek. Die koopovereenkomst stel je zelf op, met behulp van onze software. Je ontvangt een compleet en perfect koopcontract. Nadat je het hebt gelezen kunnen jullie het beiden ondertekenen.
Een parkeerplek kan inpandig zijn in het appartementencomplex waar je woont, of nabij de woning liggen.

cijfer drie

Drie stappen om een garagebox te verkopen. 

Stap 1. Koopcontract. Koper en verkoper moeten een koopcontract opstellen. Daarin moet in ieder geval de exacte omschrijving van de parkeerplaats. Meestal is dit een appartementsrecht. De prijs en eventuele aanvullende afspraken.
Stap 2. De notaris passeert de koopakte.
Stap 3. Inschrijven bij het Kadaster.

Parkeerplek in het Kadaster

Alle eigendom van parkeerplekken (een registergoed) staat in Nederland geregistreerd in het Kadaster.
Inschrijvingen in het Kadaster moeten door een notaris worden gedaan. Dus hoe weinig je ook betaalt voor de parkeerplaats, er zijn altijd kadasterkosten.

Kosten van de notaris

De kosten van de notaris heb je als koper zelf in de hand. In alle gevallen heeft de koper het recht om de notaris te zoeken en in ieder geval een offerte te vragen. De werkzaamheden van de notaris zijn niet minder bij een groot stuk grond of bij een parkeerplek. Het opstellen van de akte, het controleren van de registers en de gegevens van de koper en verkoper, deze werkzaamheden zijn in beginsel gelijk.

Wat kost het verkopen van een parkeerplek?

+

Tarief Koopovereenkomst garagebox/parkeerplek € 39.- incl. BTW

Wat kost een Koopovereenkomst garagebox/parkeerplek

Een koopcontract voor een garagebox of parkeerplek. Met deze overeenkomst zet je de eerste stap voor de verkoop. Hierna moet deze overeenkomst in een Akte van Levering opgenomen bij de notaris. Door zelf een goed contract op te stellen kan je fors besparen op de kosten bij een notaris.

Hoe zit het met de overdrachtsbelasting voor een parkeerplek?

Ook over de overdracht van een parkeerplek moet je 2% overdrachtsbelasting betalen. Het lage tarief is van toepassing als de parkeerplaats tot de woning behoort. Koop je een losse plek die niet tot de woning gerekend kan worden, dan is het tarief 8%.