Hypotheek doorhalen 79.-

Home » Hypotheek doorhalen
9.3

Dit document gaat 100% online. De afhandeling is centraal via Notariële Diensten in Woerden.
Het document ontvang je van een notaris.

Hypotheek doorhalen

Als je de hypotheek hebt afgelost dan is dat niet automatisch vermeld in het kadaster. De hypotheekakte staat nog steeds ingeschreven voor het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je de hypotheekakte wilt laten doorhalen. Een hypotheek doorhalen noemen we chique ook een royement van een hypotheek, dat doet de notaris via een royementsakte.

Waarom royement van hypotheek?

De belangrijkste reden is dat als je zelf het royement regelt dat je dan ook zelf de kosten in de hand hebt. Bij de verkoop van je huis wordt de hypotheek ook altijd doorgehaald. Maar dan tegen de kosten van de notaris die door de koper is ingeschakeld. Daarbij heb jij dan dus niets over die kosten te zeggen. De notaris van de koper rekent jou daar rustig tegen de € 300 voor. De kosten koper, gaan nou net niet over deze post op de rekening.
Er kan ook een andere reden zijn. Als je een compleet nieuwe hypotheek wilt afsluiten, dan kan dat sneller als de oude hypotheek is doorgehaald.

Hoe werkt het?

Jij geeft aan de notaris door waar de hypotheek liep. De notaris vraagt aan de hypotheekverstrekker een definitieve bevestiging dat de hypotheek is afgelost. Ook ontvangt de notaris een royementsvolmacht van de hypotheekverstrekker om de hypotheek door te halen. Jij hoeft verder niets te doen. Je ontvangt bericht en een bevestiging van de royementsakte van de notaris zodra de hypotheek is doorgehaald.

Wat als de hypotheek niet bij een bank is?

Ook dan kunnen wij het royement uitvoeren. De hypotheek loopt bijvoorbeeld bij een bevriende BV. Wij hebben iets meer werk. We moeten namelijk uitzoeken en bevestigen wie er formeel mag tekenen namens die BV. Voor de bestaande banken hebben we dat al eerder gedaan. Maar ook hiervoor draaien we onze hand niet om.

Alleen als je de hypotheek hebt lopen bij je rijke tante of een andere natuurlijke persoon kunnen wij die niet doorhalen. Er moeten dan extra controles van die persoon gedaan. Daar zijn onze systemen (nog) niet voor geschikt.

Starterslening apart doorhalen

Heb je een startershypotheek of starterslening? Die kan je eenvoudig tussentijds aflossen. Bijvoorbeeld omdat de rente op je spaargeld negatief is en je tegelijkertijd rente betaalt op de startershypotheek. De startershypotheek staat apart ingeschreven in het kadaster. Alle delen van een hypotheek staan namelijk apart ingeschreven. Je kan de startershypotheek dan ook apart doorhalen. Voor starters geven wij een korting van 10% op ons tarief.

Vanuit je luie stoel

Je hoeft niet langs bij de notaris. Je geeft eenmalig de opdracht via de site. Je hebt alleen een paar basisgegevens nodig over de oude hypotheek. Ook al staat de hypotheek op twee namen, we hebben alleen maar jouw gegevens nodig. Daarna stuur je online een aantal documenten in. De notaris regelt verder alles voor je. Je ontvangt vanzelf via de mail bericht dat opdracht tot hypotheek doorhalen is uitgevoerd. Het hele proces is dus 100% online.

Wat doet de notaris voor een royement?

De notaris zal eerst de basisgegevens controleren. Dat zijn jouw persoonlijke gegevens zoals die staan in de registers, zoals het BRP. Daarna controleren we de gegevens van het onroerend goed en de ingeschreven hypotheek in het kadaster.
Hierna gaat de notaris uitzoeken welke bank de huidige eigenaar is van de hypotheek. Soms wist jij dat al bij de aanvraag, vaak is het nog even puzzelen. Bij wie moet je zijn voor een hypotheek die oorspronkelijk staat op de oude Postbank bijvoorbeeld.
Nu gaat de notaris toestemming en volmacht vragen om de hypotheek door te mogen halen. Als die binnen is maakt de notaris een akte. In die akte staan iedere week een reeks royementen bij elkaar. Die wordt aangeboden aan het kadaster. Daar halen ze nu de hypotheken door.

Wat kost het doorhalen van een hypotheek?

+

Tarief Hypotheekakte royeren € 79.- incl. BTW

Wat kost een Hypotheekakte royeren


Werkzaamheden

Als een hypotheek helemaal is afgelost dan kan deze worden doorgehaald. Bij het kadaster staat het onderliggende object dan hypotheekvrij.

De notaris zal voor het tarief:

  • de akte opmaken;
  • een ID controle doen van de opdrachtgever;
  • toestemming vragen aan de bank;
  • de akte inschrijven bij het kadaster.

In uitzonderingsgevallen staan de gegevens over een hypotheek niet eenvoudig vindbaar in het kadaster. Dat is met name bij zeer oude hypotheekaktes het geval. In die gevallen moet de notaris extra kosten maken voor het opvragen van gegevens in het Kadaster. Zij brengen dan € 12,50 extra in rekening. Je ontvangt hiervan direct bericht als dit het geval is.

In samenwerking met Notariële Diensten

Deze akte wordt voorbereid door Notariële Diensten. Onze centrale samenwerkingspartner. Zij zijn helemaal ingesteld op online dienstverlening. Wij maken samen honderden aktes per maand. Dat betekent dat jouw aanvraag snel en efficiënt afgehandeld wordt. Alle werkzaamheden vinden plaats onder verantwoordelijkheid van een notaris. Die ondertekent ook de uiteindelijke akte. Je hoeft niet langs te komen, je blijft continu op de hoogte. Klanten waarderen deze dienst enorm hoog.

Ook delen hypotheek doorhalen

Je kan ook een hypotheek hebben die uit delen bestaat. Bijvoorbeeld een overbruggingshypotheek of een starterslening die je hebt afgelost. Ook een dergelijk los deel halen we voor je door. Het is niet altijd direct duidelijk of een hypotheek bestaat uit één inschrijving of uit verschillende. Wij zoeken dat uit in het kadaster, Blijken er verschillende inschrijvingen, dan komen we bij je terug. Voor een aanvullende instructie of opdracht. Het kadaster is leidend, daar hebben wij niets over te zeggen.