Hypotheek doorhalen 79.-

Home » Hypotheek doorhalen
9.3

Dit document gaat 100% online. De afhandeling is centraal via Notariële Diensten in Woerden.

Hypotheek doorhalen

Als je de hypotheek hebt afgelost dan is dat niet automatisch vermeld in het Kadaster. De hypotheekakte staat nog steeds ingeschreven voor het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je de hypotheekakte wilt laten doorhalen. Een hypotheek doorhalen noemen we chique ook een royement van een hypotheek, dat doet de notaris via een royementsakte.

Waarom royement van hypotheek?

De belangrijkste reden is dat als je zelf het royement regelt dat je dan ook zelf de kosten in de hand hebt. Bij de verkoop van je huis wordt de hypotheek ook altijd doorgehaald. Maar dan tegen de kosten van de notaris die door de koper is ingeschakeld. Daarbij heb jij dan dus niets over die kosten te zeggen. De notaris van de koper rekent jou daar rustig tegen de € 300 voor. De kosten koper, gaan nou net niet over deze post op de rekening.
Er kan ook een andere reden zijn. Als je een compleet nieuwe hypotheek wilt afsluiten, dan kan dat sneller als de oude hypotheek is doorgehaald.

Hoe weet ik of er nog een hypotheek staat ingeschreven?

Je kunt zelf controleren of de hypotheek nog staat ingeschreven. Dat kan bij het Kadaster. Je betaalt hiervoor een klein bedrag, € 3,35 (in 2024). Je hoeft alleen maar de postcode + het huisnummer in te vullen. Vervolgens kun je aangeven welke informatie je wilt ontvangen. Om te zien of er een hypotheek staat ingeschreven kies je voor ‘Hypotheekinformatie‘.

Hoe werkt een hypotheek doorhalen?

Jij geeft aan de notaris door waar de hypotheek liep. De notaris vraagt aan de hypotheekverstrekker een definitieve bevestiging dat de hypotheek is afgelost. Ook ontvangt de notaris een royementsvolmacht van de hypotheekverstrekker om de hypotheek door te halen. Jij hoeft verder niets te doen. Je ontvangt bericht en een bevestiging van de royementsakte van de notaris zodra de hypotheek is doorgehaald.

Hypotheek bestaat uit delen in verschillende inschrijvingen

Vaak bestaat een hypotheek uit verschillende delen. Die kunnen dan apart zijn ingeschreven in het Kadaster. Dat hoeft niet het geval te zijn. Je geeft ons opdracht om de hypotheek door te halen. Is slechts één deel afgelost, dan geef je dat door. Wij zoeken in het Kadaster of er verschillende inschrijvingen staan. Is dat het geval? Dan ontvang jij van ons een verzoek voor een aanvullende instructie. De andere delen halen wij door met een korting.

Jij hoeft je hier geen zorgen over te maken. Onze juristen zoeken dat voor je uit. Het Kadaster is leidend, daar hebben wij niets over te zeggen. Een hypotheek doorhalen kan dus per deel of voor alle delen. Wij kunnen alleen een royement doen van afgeloste delen, dus waar geen verplichtingen meer aan verbonden zijn.

Hypotheek bestaat uit delen in één inschrijving

Is de situatie nu dat jij een hypotheek in delen hebt, maar dat die delen in één inschrijving bij het kadaster vermeld staat dan kunnen wij niet royeren. Het is juridisch in theorie wel mogelijk om binnen één inschrijving een deel doorhaling aan te vragen. Juridisch heeft dit weinig nut. Wij kunnen echter een dergelijke deel doorhaling niet verzorgen. Komen wij die inschrijving tegen, dan nemen wij contact met je op en zullen wij de opdracht kosteloos annuleren. In de praktijk komt dit zeer sporadisch voor. In dit geval hebben wij wel kosten moeten maken, wij brengen annuleringskosten in rekening.

Wat als de hypotheek niet bij een bank is?

Ook dan kunnen wij het royement uitvoeren. De hypotheek loopt bijvoorbeeld bij jouw eigen BV of bij een bevriende BV. Wij hebben iets meer werk. We moeten namelijk uitzoeken en bevestigen wie er formeel mag tekenen namens die BV. Dat wil zeggen dat we een uittreksel uit het handelsregister moeten opvragen. De daarop vermelde tekenbevoegde moet formeel de toestemming geven om de hypotheek door te halen. Voor de bestaande banken hebben we dat al eerder gedaan. Maar ook hiervoor draaien we onze hand niet om.

In uitzonderlijke gevallen bestaat die BV niet meer. In dat geval is het meer werk om de hypotheek door te halen. Dan heb je een ‘verklaring van recht’ nodig van de rechter. In die verklaring geeft de rechter aan hoe de vertegenwoordigingsbevoegdheid voor de hypotheekhouder is geregeld. De BV kan dan tijdelijk worden heropend en de vereffenaar(s) krijgen dan de bevoegdheid om voor het royement te tekenen. Daarnaast moet de beschikking van de rechter uitvoerbaar bij voorraad zijn. Dat zal dan ook in de beschikking staan. Deze stukken hebben wij nodig om de hypotheek te kunnen doorhalen. Neem hiervoor contact met ons op.

Alleen als je de hypotheek hebt lopen bij je rijke tante of een andere natuurlijke persoon kunnen wij die niet doorhalen. Er moeten dan extra controles van die persoon gedaan. Daar zijn onze systemen (nog) niet voor geschikt.

Starterslening apart hypotheek doorhalen

Heb je een startershypotheek of starterslening? Die kan je eenvoudig tussentijds aflossen. Bijvoorbeeld omdat de rente op je spaargeld negatief is en je tegelijkertijd rente betaalt op de startershypotheek. De startershypotheek staat altijd apart ingeschreven in het kadaster. Alle delen van een hypotheek staan namelijk apart ingeschreven. Je kunt de startershypotheek dan ook apart doorhalen. Voor starters geven wij een korting van 10% op ons tarief.

Vanuit je luie stoel

Je hoeft niet langs bij de notaris. Je geeft eenmalig de opdracht via de site, je hebt alleen een paar basisgegevens nodig over de oude hypotheek. Ook al staat de hypotheek op twee namen, we hebben alleen maar jouw gegevens nodig. De notaris regelt verder alles voor je. Je ontvangt vanzelf via de mail bericht dat opdracht tot hypotheek doorhalen is uitgevoerd. Het hele proces is dus 100% online.

Wat doet de notaris bij een royement van een hypotheek?

De notaris zal eerst de basisgegevens controleren. Dat zijn jouw persoonlijke gegevens zoals die staan vermeld in de registers, zoals het BRP. Daarna controleren we de gegevens van het onroerend goed en de ingeschreven hypotheek in het Kadaster.
Hierna gaat de notaris uitzoeken welke bank de huidige eigenaar is van de hypotheek. Soms wist jij dat al bij de aanvraag, vaak is het nog even puzzelen. Bij wie moet je zijn voor een hypotheek die oorspronkelijk staat op de oude Postbank bijvoorbeeld.
Nu gaat de notaris toestemming en volmacht vragen om de hypotheek door te mogen halen. Als die binnen is maakt de notaris een akte. In die akte staan iedere week een reeks royementen bij elkaar. Die wordt aangeboden aan het Kadaster. Daar halen ze nu de hypotheken door.
De notaris ontvangt een bevestiging van het Kadaster dat de hypotheek is doorgehaald. Jij ontvangt een bericht van de notaris als dat gemeld is.

Wat kost het doorhalen van een hypotheek?

+

Tarief Hypotheekakte royeren € 79.- incl. BTW

Wat kost een Hypotheekakte royeren


Werkzaamheden

Als een hypotheek helemaal is afgelost dan kan deze worden doorgehaald. Bij het kadaster staat het onderliggende object dan hypotheekvrij.

De notaris zal voor het tarief:

  • de akte opmaken;
  • een ID controle doen van de opdrachtgever;
  • toestemming vragen aan de bank;
  • de akte inschrijven bij het kadaster.

In samenwerking met Notariële Diensten

Deze akte wordt voorbereid door Notariële Diensten. Onze landelijke samenwerkingspartner. Zij zijn helemaal ingesteld op online dienstverlening. Wij maken samen honderden aktes per maand. Dat betekent dat jouw aanvraag snel en efficiënt afgehandeld wordt. Alle werkzaamheden vinden plaats onder verantwoordelijkheid van de notaris. Die ondertekent ook de uiteindelijke akte. Je hoeft niet langs te komen, je blijft continu op de hoogte. Klanten waarderen deze dienst enorm hoog.