Garagebox verkopen

De garagebox kopen en verkopen komt veel voor. De garagebox is vaak los te koop van een woning. Maar ondanks dat komen er toch een aantal verplichte kosten bij de koop van een garage.

cijfer drie Drie stappen om een garagebox te verkopen.

Stap 1. Koopcontract. Koper en verkoper moeten een koopcontract opstellen. Daarin moet in ieder geval de exacte omschrijving van de garage. De prijs en eventuele aanvullende afspraken.
Stap 2. De notaris passeert de koopakte.
Stap 3. Inschrijven bij het Kadaster.

GarageboxAlle eigendom van onroerende goederen, waaronder een garage (een registergoed) staat in Nederland geregistreerd in het kadaster.
Inschrijvingen in het kadaster moeten door een notaris worden gedaan. Dus hoe weinig je ook betaalt voor de garage, er zijn altijd kosten. Het maakt niet uit of de je de garage binnen de familie verkoopt. De werkzaamheden van de notaris zijn bovendien niet minder bij een groot stuk grond of bij een garagebox. Het opstellen van de akte, het controleren van de registers en de gegevens van de koper en verkoper, deze werkzaamheden zijn in beginsel gelijk.

Kosten van de notaris

De kosten van de notaris heb je als koper zelf in de hand. De koper het recht om de notaris te zoeken en in ieder geval een offerte te vragen. Dat doe je natuurlijk snel en goedkoop via DoeHetZelfNotaris. Je kan ook als verkoper de kosten van de notaris voor je rekening nemen. Jij mag dan de notaris uitzoeken. Je noemt dat vrij op naam, afgekort als v.o.n.

Overdrachtsbelasting

Ook over de overdracht van een garagebox moet je 2% overdrachtsbelasting betalen. Het lage tarief is van toepassing als de garagebox tot de woning behoort. Koop je een losse garage die niet tot de woning gerekend kan worden, dan is het tarief 6%

Lees meer