Niet-behandelverklaring

Niet-behandelverklaring

Home » Woordenboek » Niet-behandelverklaring
8.6

Wat is een niet-behandelverklaring?

Een niet-behandelverklaring is een bepaling in een levenstestament. Soms kan je onder omstandigheden de wens hebben om bepaalde medische behandelingen niet te ondergaan. Ook wel behandelverbod. Daarmee verklaar je dat je voor bepaalde medische behandelingen geen toestemming geeft. Bijvoorbeeld de verklaring dat je niet gereanimeerd wilt worden onder bepaalde omstandigheden. Deze verklaring is dus iets anders dan een euthanasieverklaring, dat is een actieve handeling.

In jouw levenstestament kan je iemand benoemen die namens jou belangrijke medische beslissingen en toestemming geeft. Een niet-behandelverklaring maakt dan eventueel deel uit van een medische volmacht die als bijlage deel uitmaakt van een levenstestament.

Bij het maken van de niet-behandelingverklaring is het belangrijk dat je weet wat de gevolgen hiervan zijn. Om deze wilsverklaring te kunnen geven, moet je wilsbekwaam zijn. De notaris zal dan ook op grond van zijn belehrungsplicht of zorgplicht controleren of je begrijpt wat je met een niet-behandelingverklaring regelt.

  • Het meervoud van niet-behandelverklaring is niet-behandelverklaringen