Wettelijke Aansprakelijkheid W.A.

Wettelijke Aansprakelijkheid W.A.

Home » Woordenboek » Wettelijke Aansprakelijkheid W.A.
8.5

Betekenis Wettelijke Aansprakelijkheid W.A.

De Wettelijke Aansprakelijkheid (W.A.) is een van de mogelijke aansprakelijkheidsregelingen die je bij de oprichting (of daarna) kunt kiezen voor een coöperatie. Dit houdt in dat de leden bij ontbinding van de coöperatie aansprakelijk zijn voor een eventueel tekort (als de coöperatie niet alle schulden kan betalen). Deze regeling geldt dus alleen voor de leden en bij ontbinding.

W.A. in statutaire naam

De letters W.A. moeten dan worden toegevoegd aan de statutaire naam. De keuze voor deze aansprakelijkheidsregeling moet ook worden opgenomen in de jaarrekening.

Andere aansprakelijkheidsregelingen

Naast W.A. kan er ook worden gekozen voor de Uitsluiting van Aansprakelijkheid U.A. of de Beperking van Aansprakelijkheid (B.A.). Op onze site kan je alleen een coöperatie U.A. oprichten. Omdat U.A. de meest gebruikte (en veilige) vorm van een coöperatie die is met uitsluiting van aansprakelijkheid.

Statutenwijziging

Je kan na de oprichting niet zomaar besluiten dat je een andere aansprakelijkheidsregeling gaat toepassen. Hiervoor heb je een statutenwijziging bij de notaris nodig.

Lees meer over de coöperatie op Wikipedia.

  -   Afkorting van Wettelijke Aansprakelijkheid W.A.: W.A.