Verkopen van aandelen en aanpassen aandeelhoudersregister?

Verkopen van aandelen en aanpassen aandeelhoudersregister?

Home ยป Verkopen van aandelen en aanpassen aandeelhoudersregister?
8.5
Wie moet het aandeelhoudersregister aanpassen?

De levering van aandelen in een BV kan alleen plaatsvinden via een notaris. Na de levering moet de overdracht verwerkt in het aandeelhoudersregister. Dat is de verantwoordelijkheid van het bestuur van de onderneming. De feitelijke handeling van het bijwerken kan een notaris voor je uitvoeren.

Aanpassen aandeelhoudersregister na verkoop aandelen

aandeelhoudersregister

Aandelen kunnen alleen via de notaris worden geleverd en dus in eigendom worden overgedragen. Het onderhands schriftelijk of mondeling verkopen van aandelen aan een ander heeft daarom geen juridisch effect. De koper wordt dan namelijk niet eigenaar van de aandelen of aandeelhouder. Bij de levering van aandelen werkt de notaris ook het aandeelhoudersregister bij. Dat de aandelen alleen geleverd kunnen worden via de notaris doet aan de geldigheid van een koopovereenkomst niet af. De koper kan dus nakoming van levering van de aandelen vorderen.

Bestuur verantwoordelijk

Je kunt als bestuurder zelf het aandeelhoudersregister bijhouden. Dat is formeel gezien ook een verantwoordelijkheid van het bestuur van de naamloze of besloten vennootschap. Er bestaan ook digitale registers tegenwoordig. Wel zo handig omdat de papieren versie nogal eens kwijt is. Het wijzigen is eenvoudig zelf te doen.

    Lees meer over Statuten BV Wijzigen