Vrijstelling griffierecht verwerpen erfenis

Vrijstelling griffierecht verwerpen erfenis

Home » Vrijstelling griffierecht verwerpen erfenis
8.6
Kan ik vrijstelling krijgen van betalen van griffierecht bij verwerpen?

Nee, er bestaat geen mogelijkheid om vrijstelling of verlaging van het griffierecht te krijgen. Je kan mogelijk wel bijzondere bijstand aanvragen.

Griffierecht verwerpen erfenis

Ik wil de erfenis verwerpen, maar kan de griffierechten niet betalen. Ik weet zeker dat er in de erfenis vooral schulden zitten. Zelf heb ik niet veel geld, dus ik wil de erfenis verwerpen. Hoe moet dat nu, als ik het griffierecht al niet kan betalen?

Griffierechten en bijzondere bijstand

Je betaalt voor het verwerpen van een erfenis griffierecht aan de rechtbank. Dit is ruim €130,00. Op rechtspraak.nl wordt het precieze bedrag gepubliceerd. Als je een laag inkomen hebt, kan je bijzondere bijstand aanvragen voor deze kosten. Dit doe je bij de gemeente waar je woont. De gemeente bepaalt of je de bijzondere bijstand ontvangt.

Verwerpen en bijstandsuitkering

Krijg je een bijstandsuitkering, dan mag je niet zomaar een erfenis verwerpen. Overleg eerst met de gemeente dat je wil verwerpen.

Samen verwerpen? Bespaar griffierecht

griffierecht

Zijn er verschillende meerderjarige erfgenamen die willen verwerpen? Dan kan een van de erfgenamen dat in één keer namens alle erfgenamen doen. Hiervoor is een volmacht nodig. Je betaalt dan maar één keer de griffierechten.

Verwerpen en minderjarig

Verwerp je de erfenis voor de minderjarige niet binnen 3 maanden, dan heeft hij de erfenis automatisch beneficiair aanvaard en is daarmee ook beschermd tegen eventuele schulden.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Afhandeling Erfenis