Waarom 120 aandelen plaatsen?

Waarom 120 aandelen plaatsen?

Home » Waarom 120 aandelen plaatsen?
8.5

Hoeveel aandelen plaatsen?

Als ik een BV opricht hoeveel aandelen moet ik dan plaatsen? Zijn daar regels voor of wat is gebruikelijk of handig?

Als je een BV of NV opricht dan heb je aandelen. In de statuten neem je de waarde van één aandeel op (nominale waarde) en je neemt op hoeveel aandelen er maximaal zijn. De som van het aantal aandelen vermenigvuldigd met de waarde van de aandelen noem je het maatschappelijk kapitaal.
Van dat maatschappelijk kapitaal plaats je een deel bij de aandeelhouders. Dat noem je het geplaatst kapitaal. Je kan ook later extra aandelen uitgeven, dat noem je een aandelenemissie.

Notarissen kunnen niet rekenen

Nu moet je bij de oprichting van de BV bepalen hoeveel aandelen je plaatst (het geplaatst kapitaal). Dat is van belang als je later aandelen wilt verkopen. Stel je hebt 100 aandelen geplaatst en je verkoopt de helft van je bedrijf. Dan moet je 50 aandelen leveren.
Het is dus verstandig om het aantal aandelen dat je plaatst zo goed mogelijk deelbaar te laten zijn. Dan kan je het bedrijf ook voorzetten met drie aandeelhouders, of met vijf. Het beste getal om dat te bereiken is 120 aandelen. Het getal 120 is namelijk heel goed deelbaar en levert altijd een heel aantal aandelen op.
In tegenstelling bijvoorbeeld met 100 aandelen, als je die zou willen delen met drie aandeelhouders dan wordt het lastig delen.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Lees meer over Oprichting BV

Is je vraag niet voldoende beantwoord?

Stel je vraag