Waarom moet ik de voogdij voor mijn kinderen regelen?

Waarom moet ik de voogdij voor mijn kinderen regelen?

Home ยป Waarom moet ik de voogdij voor mijn kinderen regelen?
8.6
Waarom moet ik de voogdij voor mijn kinderen regelen?

Als je de voogdij zelf vastlegt, kan je zelf kiezen wie de voogd is voor jouw minderjarige kinderen. Als je dat niet hebt geregeld, zal de rechtbank een voogd aanwijzen.

Voogdij regelen

voogdij voor mijn kinderen

Voor ouders is het belangrijk en geruststellend dat zij hun minderjarige kinderen verzorgd achter kunnen laten als beide ouders er niet meer zijn. Als jullie voor die situatie niks hebben geregeld, dan gaat de rechter beslissen wie de kinderen gaat opvoeden en verzorgen. Dan heb je dat zelf niet (meer) in de hand. Door niks te regelen kan er ook ruzie in de familie ontstaan. Omdat niet duidelijk vaststaat wie de kinderen gaat opvoeden en verzorgen.

Om dat te voorkomen, is het verstandig om een voogd te benoemen. De voogd is een persoon die door jullie zelf is aangewezen en de taak heeft om jouw kinderen verder op te voeden en te verzorgen. Door zelf een voogd aan te wijzen, in plaats van dat over te laten aan de rechter, kun je ervoor zorgen of juist voorkomen dat iemand de voogdij op zich zal nemen.

Hoe moet je een voogd aanwijzen?

Een voogd kun je aanwijzen in een testament of in een aparte akte. Via onze site kun je ook een voogd benoemen voor kinderen die nog geboren moeten worden. Als je toch de voogdij regelt kun je ook iemand aanwijzen die de erfenis beheert van de kinderen. Daarbij kun je dat bijvoorbeeld door laten lopen tot de kinderen 21 zijn. Regel je dat niet, dan valt de erfenis vrij voor de kinderen als ze 18 worden.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Testament