Waarom moet ik een samenlevingscontract maken?

Waarom moet ik een samenlevingscontract maken?

Home » Waarom moet ik een samenlevingscontract maken?
8.6
Waarom moet ik een samenlevingscontract maken?

Er is wettelijke niets vastgelegd voor samenwoners. Het schriftelijk vastleggen van afspraken zorgt voor duidelijkheid en voorkomt latere discussies. In een samenlevingscontract legt je vast welke spullen gemeenschappelijk zijn er welke niet, je regelt een verblijvingsbeding en de verdeling van het pensioen.

Waarom samenlevingscontract

Het is niet verplicht, dus waarom zouden we het doen?
Als jullie gaan samenwonen, dan kun je het beste een samenlevingscontract maken. Wil dat echt nut hebben, dan moet dat in een notariële akte. Het schriftelijk vastleggen van afspraken geeft duidelijkheid en zekerheid over jullie rechten en plichten. Bovendien geeft het je extra zekerheid als er iets onverhoopt mis gaat. Belangrijk om te weten: de wet heeft niets geregeld voor samenwoners.

cijfer vier

Er zijn minstens vier goede redenen om een samenlevingscontract te maken.

Verdeling kosten in samenlevingscontract

Je legt vast op welke manier jullie de kosten verdelen. Ook kan je regelen dat bepaalde zaken geen gemeenschappelijk bezit zullen worden. Bijvoorbeeld jouw unieke verzameling.

Nut van samenlevingscontract bij overlijden

Stel een van jullie komt te overlijden. Als jullie elkaar verzorgd willen achterlaten als een van jullie komt te overlijden dan heb je een samenlevingscontract nodig. Zonder contract kunnen de erfgenamen van de overledene (meestal de ouders) alle spullen ophalen en kun jij niet in het gemeenschappelijk huis blijven wonen. Je moet daarvoor een verblijvingsbeding opnemen in het samenlevingscontract. De langstlevende partner krijgt dan de gemeenschappelijke goederen (zoals het huis en de inboedel).

Let wel op: een samenlevingscontract met verblijvingsbeding is echter niet hetzelfde als een testament. Zonder testament is de langstlevende partner namelijk geen erfgenaam. Met een testament kunnen samenwoners elkaar als erfgenamen benoemen.

Financieel heel belangrijk. Alleen met een notarieel samenlevingscontract heb je al na zes maanden recht op dezelfde vrijstellingen bij de erfenis als getrouwden. Dat wil zeggen dat je dan over een bedrag tot iets meer dan € 700.000,- geen erfbelasting hoeft te betalen. Zonder notarieel samenlevingscontract is de vrijstelling iets meer dan € 2.400,-. Pas na vijf jaar kan je gebruik maken van de vrijstelling voor partners als je notarieel niets hebt vastgelegd.

Lees ook: Tarieven en vrijstelling erfbelasting.

Recht op pensioen

Als je partner overlijdt en je hebt een samenlevingscontract, dan kun je aanspraak maken op zijn pensioen. Je noemt dat een partnerpensioen. Het samenlevingscontract is een voorwaarde voor partnerpensioen. Je moet je partner zelf aanmelden bij het pensioenfonds.

Fiscaal Partner

Denk ook aan fiscaal partnerschap. Wat betekent dat je een gezamenlijke aangifte voor de inkomstenbelasting kan doen en inkomsten en aftrekposten onderling kan verdelen (zoals hypotheekrente). Je hebt een samenlevingsovereenkomst nodig om het fiscaal partnerschap aan te vragen.

Ongelijke inbreng

Misschien breng je niet hetzelfde in bij het samenwonen. Dat moet je dan wel goed vastleggen anders kun je achteraf nooit aantonen dat het zo was. Die ongelijke inbreng kan gaan over geld of goederen. Je moet er niet van uit gaan, maar als jullie uit elkaar gaan is het altijd beter dat je het goed had vastgelegd.

Er zijn dus verschillende redenen waarom het voor samenwoners verstandig is om een samenlevingscontract op te stellen. Een goed contract met alle mogelijke opties stel je snel en makkelijk op bij DoeHetZelfNotaris.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Samenlevingscontract