Dossier Holding: wat is een personal holding?

Dossier Holding: wat is een personal holding?

Home » Dossier Holding: wat is een personal holding?
8.6
Wat is een personal holding?

Een personal holding is een rechtspersoon waarin jij de enige aandeelhouder bent. Je maakt om jou als persoon een BV. Zo ben je minder aansprakelijk en heb je financiële voordelen.

Dossier Holding: Wat is een personal holding? En wat is het nut?

Er wordt vaak gesproken over een personal holding, wat is dat eigenlijk en waarom zou je er een moeten hebben?
Een personal holding is een BV waarin jij de enige eigenaar bent. Uitzonderingen zijn dat je jouw partner of kinderen er mede-eigenaar in hebt laten worden om fiscale redenen.

De privé holding is eigenlijk dus een rechtspersoon om jezelf heen. De holding heeft op haar beurt eventueel aandelen in een dochtermaatschappij. Maar dat deelnemen in andere bedrijven is geen vereiste. De personal holding kan je ook gebruiken voor managementdiensten. Dan noemen we deze BV ook wel een management BV.
De voordelen van een eigen persoonlijke holding zijn dat je met niemand iets te maken hebt. Jij bent de enige aandeelhouder en jij bepaalt het beleid. Jij bepaalt het eventuele loon van de directeur en dat ben je toevallig ook zelf. Je noemt die positie DGA, Directeur Groot Aandeelhouder. Je bepaalt of, hoe en hoeveel winst er wordt uitgekeerd. Kortom met een dergelijke holding ben je heel flexibel.

Standaard doelstelling

Een personal holding heeft in haar statuten een standaard doelstelling. Die maakt het mogelijk de BV te gebruiken om te beleggen, te investeren en om eruit te adviseren. Die doelstelling is ruim geformuleerd zodat je altijd goed zit.

Fiscaal voordeel personal holding

geld

Stel je inkomsten in de BV wisselen sterk. Het een jaar komen er tonnen binnen, het andere jaar veel minder. In jouw holding laat je al het geld binnenkomen en je keert naar privé uit wat je wilt of nodig hebt. De hoogte van de uitkering kan je mede bepalen op het vermijden van de hoogste belastingschijf in de IB sfeer bijvoorbeeld.
Je kan ook geld bewaren en zelfs beleggen in de holding. Geld dat je kan gebruiken voor een hypotheek, of een nieuwe onderneming.

Fiscaal gezien heb je een voordeel bij hoge inkomsten. Als dat geld direct naar jouw privé zou gaan betaalde je belasting in het hoge IB-tarief. In je BV kan je dat geld tijdelijk stallen en de belasting uitstellen.

Juridisch voordeel van je eigen BV

Als je werkzaamheden gaat doen vanuit een BV, zoals bijvoorbeeld adviseren, dan loop je minder risico. De opdrachten zijn aangenomen door jouw BV. Jij persoonlijk bent ingehuurd door de BV. Zo is er dus een extra bescherming voor jouw privévermogen.

Verschil tussen een personal holding en gewone holding

Een gewone holding is meestal opgezet om daaronder dochterondernemingen onder te brengen die onderling met elkaar verband houden. In de holding kunnen verschillende aandeelhouders zijn. Zij brengen samen kapitaal in en nemen de besluiten.

De personal holding is bijvoorbeeld aandeelhouder in een gewone holding, of levert managementdiensten aan een werkmaatschappij. De dochters van deze holding hoeven niets met elkaar te maken te hebben. De activiteiten van de personal holding liggen in het verlengde van de eigenaar, van de persoon van de eigenaar.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Oprichting BV