Wat is het gevolg van een schenking op de erfenis?

Wat is het gevolg van een schenking op de erfenis?

Home » Wat is het gevolg van een schenking op de erfenis?
8.6
Wat is het gevolg van schenken op een erfenis?

Als een schenking is gedaan binnen 180 dagen voor het overlijden, dan valt de schenking in de erfenis. Als de schenking bovenmatig is kunnen de erfgenamen hiertegen protesteren.

Schenking en erfenis

Soms doen mensen vlak voor hun overlijden nog een forse schenking. Soms zijn niet alle erfgenamen even ruim bedeeld met een schenking. Hoe zit dit juridisch op hoofdlijnen?

Fiscale gevolgen

Fiscaal gezien zal een gift die minder dan 180 dagen voor het overlijden is gedaan worden beschouwd als onderdeel van de erfenis. De schenking wordt dus voor de erfbelasting beschouwd als onderdeel van het erfdeel.

Juridische gevolgen schenking

schenking op een erfenis

Voor de andere erfgenamen die geen schenking hebben ontvangen geldt dat de gift geen inbreuk mag maken op hun minimale erfdeel (legitieme portie).

Hiervoor is dan bepalend of de schenkingen niet bovenmatig waren. Wat bovenmatig is dat hangt af van wat je normaal schenkt en wat de staat van je vermogen is. Zo was € 100.000,- en twee dure auto’s aan een niet wettelijk kind een duidelijk geval van een bovenmatige schenking.

In dat geval kunnen de andere erfgenamen dus protesteren tegen de schenking. Soms moet de ontvanger van de schenking een deel van de schenking terugbetalen aan de boedel.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Schenken