Wat is het verschil tussen voogdij en bewind?

Wat is het verschil tussen voogdij en bewind?

Home ยป Wat is het verschil tussen voogdij en bewind?
8.6
Wat is het verschil tussen voogdij en bewind?

Voogdij is de zorg voor een minderjarig kind. Bij bewind zorgt iemand voor het vermogen van een ander, dat hoeft geen kind te zijn.

Verschil tussen voogdij en bewind

In jouw testament kun je zowel een regeling over voogdij als bewind voor jouw kinderen vastleggen. Het zijn twee aparte regelingen die gaan over verschillende gevallen. Wanneer welke regeling geldt, hangt af van de leeftijd van het kind.

Kind voogdij

Voogdij voor minderjarigen

De regeling van de voogdij is van toepassing als het kind minderjarig is. Een voogd is de benoemde persoon die een minderjarig kind verzorgt en opvoedt (en daarover gezag uitoefent) als beide ouders zijn overleden. Als een kind meerderjarig wordt dan vervalt ook de voogdij automatisch. Voogdij regel je in een testament, losse akte, of met een formulier bij de rechtbank.

Bewind voor minderjarigen en meerderjarigen

Bewind wil zeggen dat een kind niet zelf aan zijn erfenis kan komen. De erfenis wordt beheerd door een bewindvoerder. Dat kan de hiervoor genoemde voogd zijn, maar dat hoeft niet. Je kunt dus naast de voogd een bewindvoerder benoemen.

Bewind kan ook spelen als het kind meerderjarig is geworden, dus vanaf 18 jaar. Als er sprake is van bewind dan moet een meerderjarig kind eerst aan zijn of haar bewindvoerder toestemming vragen om geld op te nemen. Zo kun je bepalen dat kinderen bijvoorbeeld tot hun 23-ste niet aan de erfenis kunnen komen.

Bewind regel je bij de notaris, dat kan dus niet bij de rechtbank.

Voogdij en bewind regelen

Voogdij gaat dus over de verzorging en opvoeding van het minderjarige kind als hij of zij geen ouders meer heeft, terwijl bewind ziet op het houden van toezicht op geldzaken (het vermogen) bij meerderjarigen.
Door zowel voogdij als bewind te regelen in jouw testament, kun je er met meer zekerheid voor zorgen dat jouw kind verzorgd achter wordt gelaten. Zowel qua verzorging en opvoeding als op financieel gebied.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Testament