Wij kunnen ons oude testament niet vinden? Kan de notaris helpen?

Wij kunnen ons oude testament niet vinden? Kan de notaris helpen?

Home » Wij kunnen ons oude testament niet vinden? Kan de notaris helpen?
8.6
Hoe vind je een oud testament?

Als je een oude testament niet kan vinden zijn er verschillende manieren om dat zelf uit te zoeken. Je kan ook een notaris, tegen betaling, om hulp vragen.

Testament kwijt

Ergens rond 1987 hebben wij een testament laten opmaken. Graag zouden we een aanvulling doen, maar helaas is het testament thuis nergens meer te vinden. Is er toch een mogelijkheid dat we via deze site iets kunnen wijzigen?

Testament met zegel

Er is altijd een kopie van jouw testament. De notaris die het maakte en daarna zijn opvolger is verplicht dit te bewaren. Iedere notaris kan het bestaan van een testament opvragen bij het CTR (centraal testamenten register) en bij welke notaris dat exemplaar ligt. Hij kan dan een afschrift vragen. Is er geen notaris dan liggen de hele oude testamenten centraal in een depot.

Voor dat afschrift moet de notaris betalen aan de notaris die het opstuurt (en zoekt in zijn kluis etc.). Die kosten kunnen oplopen tot € 75,– De notaris rekent die kosten aan jullie door.

Dat twintig jaar bewaren in een brandveilige kluis is een van de kosten die een notaris heeft aan een testament. Deze kosten zijn vaak niet bekend bij de mensen.

Zelf op zoek

Het goedkoopste is als je zelf nog weet bij welke notaris het testament ligt. Is die notaris niet meer te vinden, of met pensioen? Dan kan je online zoeken in het opvolgersregister. Dat is een register van de KNB. Hierin kun je zien wie de huidige opvolger is van de oorspronkelijke notaris.

Bij oude testamenten beter opnieuw beginnen

Het wijzigen van een testament dat oud is, van voor 2003 is af te raden. Sinds die tijd zijn er twee grote wetswijzigingen geweest in het erfrecht. Jouw testament zou daar helemaal op aangepast moeten worden. Dat wordt een kostbare zaak. Het is veel goedkoper en eenvoudiger een nieuw testament te maken. Daarmee vervalt ook het oude testament.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Testament