3 redenen om Huwelijkse Voorwaarden op te stellen

3 redenen om Huwelijkse Voorwaarden op te stellen

Home » 3 redenen om Huwelijkse Voorwaarden op te stellen
8.6
Waarom zou ik huwelijkse voorwaarden opstellen?

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden kan verstandig zijn als er schulden zijn of familiebezit. Ook als een van jullie een eigen onderneming heeft kan het verstandig zijn om huwelijkse voorwaarden op te stellen.

3 Redenen Huwelijkse Voorwaarden

redenen om huwelijkse voorwaarden

In welke gevallen moet je nu huwelijkse voorwaarden opstellen? Wat zijn redenen om huwelijkse voorwaarden op te stellen?

  1. Een van jullie beiden heeft schulden, door huwelijkse voorwaarden blijven die schulden bij degene die ze is aangegaan. Voor 1 januari 2018 vielen de schulden in de gemeenschap. Alle huwelijken die na 1 januari 2018 zijn aangegaan hebben een beperkte gemeenschap van goederen. De schulden worden niet meer vermengd met elkaar. Maar na het huwelijk vermengen schulden en ook bezittingen wel. Je kan dus bij grote schulden beter wel nog apart huwelijkse voorwaarden opstellen. De schuldeisers kunnen dan zeker niet aan het geld van de andere partner komen. In de praktijk kunnen jullie natuurlijk gewoon van dat geld leven.
  2. Een van jullie beiden heeft veel bezit, bijvoorbeeld familiebezit. Het gewone bezit is sinds 1 januari 2018 niet meer gemeenschappelijk. Maar als het om een substantieel bezit gaat dan is het altijd beter om de zaken goed vast te leggen. Dat voorkomt bij scheiding of overlijden een hoop discussie. Als je huwelijkse voorwaarden opstelt, dan kan je dat bezit goed omschrijven en privé houden. Als je dan later uit elkaar gaat (40% van de huwelijken eindigt in een scheiding) hoef je dat privé bezit niet te verdelen.
  3. Een van jullie beiden heeft een eigen onderneming of andere financieel risicovolle activiteit. Als je huwelijkse voorwaarden opstelt kan je dat bij die persoon houden. Veel mensen zetten bijvoorbeeld het huis dan op naam van de andere partner. De schuldeisers van de zaak kunnen nooit aan het huis komen.

Huwelijkse voorwaarden zijn er in vele varianten. Je moet ze ook onderhouden. Zo moet je jaarlijks bijvoorbeeld in kaart brengen of er nog nieuwe bezittingen zijn die apart gehouden moeten worden.

Huwelijkse voorwaarden intrekken

Je kan huwelijkse voorwaarden ook intrekken. Je kan dan terugvallen op het wettelijke regime zoals dat gold op het moment van jullie huwelijk. Dus was het een huwelijk van voor 1 januari 2018 dan ben je door intrekking weer in gemeenschap van goederen getrouwd. Het voordeel is dat je op die manier vermogen kan overdragen zonder dat de belasting daarbij komt kijken.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Huwelijkse Voorwaarden