Als een alleenstaande een erfgenaam benoemt, vervallen dan wettelijke erfgenamen?

Als een alleenstaande een erfgenaam benoemt, vervallen dan wettelijke erfgenamen?

Home ยป Als een alleenstaande een erfgenaam benoemt, vervallen dan wettelijke erfgenamen?
8.6
Hoe bepaalt een alleenstaande de erfgenamen?

Zonder testament bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn van een alleenstaande. Met een testament zijn die, met uitzondering van eventuele kinderen echter direct geen erfgenaam meer. Je hoeft ze dus niet te onterven.

Vervallen de wettelijke erfgenamen?

Alleenstaande

Als een alleenstaande zonder kinderen in een testament een erfgenaam benoemt, vervallen automatische de wettelijke erfgenamen. Die hoef je dus niet specifiek uit te sluiten in het testament.

Als je als alleenstaande een testament opstelt en erfgenamen benoemt, dan wijk je daarmee af van het wettelijk erfrecht. Dat heeft tot gevolg dat jouw wettelijke erfgenamen (zoals jouw ouders, broers en/of zussen) automatisch niet meer jouw erfgenamen zijn. Het is daarom niet nodig om in het testament te bepalen dat jouw wettelijke erfgenamen worden uitgesloten van jouw nalatenschap. Alleen de personen die je in jouw testament als erfgenaam benoemt, zijn dus jouw erfgenamen.

Dit geldt niet als je kinderen hebt

Dit is anders als je wel kinderen hebt. Zij hebben namelijk altijd (dus ook bij onterving) recht op een legitieme portie. Dus als een alleenstaande met kinderen een testament maakt en daar de kinderen in wil onterven, werkt dat maar ten dele.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Testament Alleenstaande