Aan kleinkinderen niet schenken op papier

Aan kleinkinderen niet schenken op papier

Home ยป Aan kleinkinderen niet schenken op papier
8.5
Kan je schenken op papier aan je kleinkinderen?

Dat kan wel, maar er zijn haken en ogen. Zo kunnen minderjarige kleinkinderen de schenking niet aanvaarden. De fiscale voordelen zijn ook minder.,

Schenken aan kleinkinderen

Vaak willen mensen niet alleen aan de kinderen op papier schenken, maar ook aan de kleinkinderen. Daar zitten juridisch nog wel wat haken en ogen aan.

Om te beginnen, als de kleinkinderen minderjarig zijn dan kunnen zij de schenking op papier niet aanvaarden. Dat moeten hun ouders doen. Als er echter verplichtingen aan de schenking zijn verbonden (en dat is praktisch altijd het geval), dan kunnen de ouders de schenking niet aanvaarden. Zij moeten dan toestemming van de kantonrechter vragen om de toekomstige verplichting aan te gaan.

Natuurlijk kun je over deze belemmeringen heen stappen. De kosten voor de akte, de ontheffing en alles worden wel erg hoog.

Minder fiscaal voordeel

Schenken aan je kleinkinderen levert minder fiscaal voordeel op. Althans als je de schenkingen beperkt tot de fiscale vrijstelling. Bij schenken aan de kleinkinderen is deze vrijstelling minder dan de helft van schenken aan je kinderen. Bovendien zitten de kleinkinderen in een hoger tarief voor de schenkbelasting.

De besparing op de erfbelasting is dan weer wel groter. Doordat je een hele generatie overslaat, sla je ook eenmaal het betalen van erfbelasting over. Is er dus al voldoende geld in de familie, in het bijzonder bij jouw kinderen, dan is schenken aan je kleinkinderen fiscaal gunstig.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?