Aanvaarden benoeming tot executeur

Aanvaarden benoeming tot executeur

Home » Aanvaarden benoeming tot executeur
9.3
Hoe aanvaard ik de benoeming tot executeur?

Voor de verklaring van executele moet je de benoeming tot executeur uitdrukkelijk aanvaarden. Daarbij moet jouw handtekening onder die aanvaarding gelegitimeerd worden. Aan het aanvaarden van de benoeming zitten verplichtingen en risico’s.

Aanvaarding is geen plicht

Als iemand jou in een testament heeft benoemd tot executeur, dan is het nog geen plicht dat je dat gaat doen. Het is meer een verzoek of je het wil doen. Meestal heeft iemand in het testament ook voorzien in de situatie dat jij niet wil aanvaarden. Er is een reserve benoemd, of een andere procedure.

Door aan de slag te gaan me het afhandelen van de erfenis aanvaard je de benoeming tot executeur. Voor de verklaring van executele moet je de benoeming uitdrukkelijk aanvaarden.

Aanvaarden moet expliciet

Brief

Als je de benoeming tot executeur aanvaard moet dit worden vastgelegd in een verklaring van executele. Deze kan je via de DoeHetZelfNotaris eenvoudig zelf opstellen. Deze verklaring kunnen wij 100% online regelen voor jou. Je ontvangt van Notariële Diensten een uitleg en een document waarmee je aangeeft dat je de benoeming wenst te aanvaarden. Je kan daarmee ook aangeven dat je die benoeming juist niet wil aanvaarden. De handtekening moet gelegaliseerd. Dat kan je bij een notaris doen of bij ieder gemeentehuis in Nederland

Risico van executeur zijn

Je ontvangt nog een uitgebreid document met de uitleg van wat het exact inhoudt om executeur te zijn. Belangrijk is dat je weet dat de executeur persoonlijk aansprakelijk is voor de aangifte van de erfbelasting. Bovendien, het kan relatief veel werk zijn en dat tegen een soms geringe vergoeding, of zonder vergoeding.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?