Accountant verplicht voor een BV

Accountant verplicht voor een BV

Home » Accountant verplicht voor een BV
8.6
Moet een BV verplicht een accountant hebben?

Nee hoor. Alleen hele grote BV’s moeten een accountant hebben. De andere kunnen hun eigen jaarstukken opstellen. Eventueel kunnen ze extern een boekhouder of administratiekantoor inschakelen.

Administratieve verplichtingen voor de BV

accountant

Een veel voorkomend misverstand is dat een BV verplicht is om een accountant in te schakelen. Dat is niet het geval. Alleen grote BV’s moeten perse een accountant hebben. De wet heeft een schema gemaakt waarin verschillende criteria staan. Het komt er op neer dat alleen hele grote BV’s een accountant nodig hebben

Indien je als bedrijf aan 2 van de volgende 3 voorwaarden voldoet moet je wel een accountant:

  1. Waarde van de activa is groter dan € 4.400.000
  2. Netto omzet is groter dan € 8.800.000
  3. Gemiddeld aantal werknemers is groter dan 50

Andere redenen voor een accountant

Het kan zijn dat je in een specifieke branche zit waarvoor een jaarlijkse rapportage is verplicht. Die moet dan vaak door een accountant zijn opgesteld. Soms vraag je bijvoorbeeld een subsidie aan waarvoor een accountantsverklaring vereist is. Ook in deze gevallen is het vaak niet nodig dat de hele jaarrekening is opgesteld door een accountantskantoor. Een verklaring is dan vaak voldoende.

Minimale stukken

Veel ondernemers ontvangen jaarlijks een uitgebreid rapport over hun cijfers van het afgelopen jaar. Daarin kunnen ze dan lezen hoe ze soms maanden geleden hebben gedraaid. Dat zijn dure rapporten die slechts zelden gelezen worden. Wettelijk heb je alleen de publicatiestukken voor het handelsregister nodig en de aangifte Vennootschapsbelasting. Voor intern gebruik is een iets uitgebreidere jaarrekening meestal voldoende. Zeker als je een BV hebt waar jij alleen alle aandelen in bezit.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Oprichting BV