Belastingplicht en stichting derdengeld

Belastingplicht en stichting derdengeld

Home ยป Belastingplicht en stichting derdengeld
8.6
Hoe zit het fiscaal met de Belastingplicht en stichting derdengeld?

De stichting derdengeld van de Orde van Advocaten is geen onderneming en betaalt geen belasting. De stichting derdengeld (beheer en incasso van gelden) van de DoeHetZelfNotaris is ook zo opgesteld. Je mag dan geen winst maken.

Belasting en derdengeld

Moet een stichting derdengeld wel of niet vennootschapsbelasting betalen? Als je de stichting vorm geeft dan moet je in ieder geval zorgen dat de statuten heel duidelijk zijn opgesteld. Vervolgens moet je in de praktijk ook zo handelen.

De kern is dat een stichting derdengeld geen ondernemersactiviteit mag ontplooien. Zo moet je dus niet gaan bankieren in de stichting. Ook moet de stichting niet zelf op zoek naar nieuwe klanten en een opslag berekenen voor de diensten.

Modelstatuten helpen je

Logo Belastingdienst

De stichting die is opgericht conform de modelstatuten van de Orde van Advocaten is volgens de fiscus (ruling) geen onderneming.

De stichting derdengelden (beheer en incasso van gelden) die je bij ons opricht heeft ook statuten die voldoen aan de criteria om niet vennootschapsplichtig te zijn. Let wel op dat je stichting dan ook feitelijk geen winst mag maken. De stichting is dan vrijgesteld van belastingplichten.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Stichting derdengelden