Erfenis delen na echtscheiding?

Erfenis delen na echtscheiding?

Home » Erfenis delen na echtscheiding?
8.4
Moet ik een erfenis delen met mijn ex partner?

Als de erfenis vrijviel voor de scheiding, dan moet je die erfenis delen. Dat is anders als er een testament was dat dit delen uitsloot. Het hoeft ook niet als jullie zijn getrouwd na 1 januari 2018. Dan geldt namelijk de Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen.

Huwelijksdatum beslissend

We spreken hier steeds over trouwen en huwelijk, maar dit is ook van toepassing op geregistreerd partnerschap.

Als het huwelijk is aangegaan vóór 1 januari 2018 dan geldt nog automatisch de gemeenschap van goederen. Als die geldt, dan moet je na de echtscheiding jouw ontvangen erfenis delen met jouw ex-partner. Dit is alleen niet zo als je huwelijkse voorwaarden hebt opgesteld waarbij je erfenissen hebt uitgesloten.

Ben je getrouwd op of na 1 januari 2018 dan geldt automatisch de beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent onder andere dat wat je verkrijgt via een erfenis geen onderdeel van de gemeenschap uit gaat maken. Mocht je gaan scheiden, dan hoef je de erfenis ook niet te delen met jouw ex-partner. Wil je toch alles samen delen, dan kan je dat bij de notaris regelen.

Bewust echtscheiding uitsluiten in testament

Als de overleden erflater in het testament heeft bepaald dat de erfenis geen deel uitmaakt van de gemeenschappelijke boedel, dan hoef je de erfenis ook na echtscheiding niet te delen. Dit is een heel gebruikelijke bepaling in testamenten.

Royement of Doorhalen

Overlijden na scheiding

Erfenissen die pas vrijvallen na de scheiding hoef je nooit met je ex te delen. Jullie zijn dan uit elkaar en er kunnen geen nieuwe vorderingen ontstaan. Dat kan je wel anders afspreken bij een echtscheidingsconvenant. Dat is echter heel ongebruikelijk.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?