Executeur zonder testament

Executeur zonder testament

Home ยป Executeur zonder testament
8.5
Kan je een executeur benoemen zonder testament?

Ja, dat kan. Je stelt dan een aparte executeurs benoeming op bij de notaris. Dit is dan een soort mini-testament.

Wel een executeur, geen testament?

"executeur testament"

Als ik een executeur wil benoemen, heb ik dan altijd een testament nodig? Kan je ook een executeur hebben zonder verder een testament te regelen?

Ja, je kan een executeur ook “los” benoemen. In dat geval wikkelt de executeur wel jouw nalatenschap af. Daarbij hanteert hij dan de wettelijke regels voor de erfenis. Je kan natuurlijk wel afspraken maken met de executeur, bijvoorbeeld over de uitvaart. Je kan de executeur geen opdrachten geven die eigenlijk in een testament thuis horen, zoals wie er erfgenaam zal zijn.

De meeste executeurs worden aangewezen in een testament. Ze hebben dan tot taak het testament uit te voeren. Je kan met een losse benoeming van een executeur ook de eerder benoemde executeur vervangen.

Formeel wel een testament

De benoeming van een executeur is dus mogelijk zonder een testament. Maar formeel heb je altijd een testament, zodra je een executeur hebt benoemd. Die benoeming is juridisch gezien namelijk een soort mini-testament. De enige inhoud van dat testament is de benoeming van de executeur, de taken en de beloning van de executeur. Ook deze benoeming wordt ingeschreven in het Centraal Testament Register.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Executeur benoemen