Hoe kom ik van mijn testament af?

Hoe kom ik van mijn testament af?

Home ยป Hoe kom ik van mijn testament af?
8.6
Hoe kom ik van mijn testament af?

Je kunt van je testament afkomen door het testament te herroepen. Je kunt ook een nieuw testament opstellen. Hierdoor vervalt het eerdere testament.

Testament herroepen

testament herroepen

Als jouw testament niet meer aansluit op jouw huidige situatie wil je wellicht van je testament af. Dit kun je doen door jouw testament te herroepen. Als je jouw testament herroept heeft dat als gevolg dat het wettelijk erfrecht weer gaat gelden.

Let op: een testament vervalt nooit uit zichzelf. Hiervoor moet je zelf actie ondernemen.

Hoe werkt het?

Je moet zelf je testament herroepen. Het is een persoonlijke activiteit. Je moet dan ook in persoon bij de notaris verschijnen. De herroeping is een soort mini-testament waarmee het oude testament vervalt. Je kunt dit niet regelen namens iemand anders, je kunt alleen jouw eigen testament herroepen.

Samen met partner herroepen

Als je samen met je partner een gelijkluidend testament hebt opgesteld kun je deze ook samen herroepen. Je gaat dan samen naar de notaris. Het herroepen van twee testamenten levert dan twee mini-testamenten op.

Dementie

Kan ik mijn testament herroepen als ik (beginnende) dementie heb?

Als je dement bent, overzie je niet meer wat je beslist. Je kunt geen testament opstellen of herroepen als je dement bent. Hiervoor moet je wilsbekwaam zijn. Dat betekent dat je moet begrijpen wat het document inhoudt en wat de gevolgen daarvan zijn. De notaris controleert eerst of het voor de maker van de akte duidelijk is wat en waarom hij of zij tekent. Dit geldt ook als jij je testament wilt herroepen.

Je kunt bijvoorbeeld je kinderen hebben onterft in je testament. Zodra je begint te dementeren willen jouw kinderen dat jij het testament herroept. De notaris moet dan wel kunnen beoordelen of dat is wat jij echt wilt.

Een belangrijk criterium is of je zelf de aanvraag regelt voor het herroepen of dat iemand anders dat doet. Heb je zelf de vragen beantwoord? Ben jij zelf de contactpersoon? Is dat niet zo, dan is dat een mogelijke aanwijzing dat de zaak niet pluis is. Als de contactpersoon dan ook nog iemand is die in de akte terugkomt, dan zal de notaris niet zomaar passeren.

Beginnende dementie is een grijs gebied. Je bent wel vergeetachtig, maar zeker nog niet dement. Er is in ieder geval niet door een onafhankelijke dokter vastgesteld dat je dement bent. Kun je dan toch een testament herroepen? Dat is aan de notaris om te beoordelen. Die zal onder andere kijken wat er in het testament is geregeld. Ook mensen die bijzonder bepalingen hebben opgenomen of vaak hun testament hebben gewijzigd, zijn aanleiding om extra onderzoek te verrichten.

Nieuw testament opstellen

Je kunt er ook voor kiezen om een nieuw testament op te stellen. In het nieuwe testament bepaal je dan dat het oudere testament niet meer van toepassing is. Hiermee herroep je dus het oude testament en komt deze te vervallen.

Je kunt ook in het buitenland een testament opstellen. Hierin kun je bepalen dat een eerder testament komt te vervallen. Een buitenlands testament kan dus een Nederlands testament vervangen. Let wel op dat dit testament niet in Nederland wordt ingeschreven.

Testament waar ex-partner nog in staat

Als je samen met je ex-partner een testament hebt opgesteld vervalt deze niet automatisch als jullie uit elkaar gaan. Ook niet als een van jullie hertrouwt.

Testament verscheuren?

Je kunt je testament verscheuren, maar dat heeft geen juridische gevolgen. Het testament staat namelijk ingeschreven in het CTR.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Testament herroepen