Hoe kunnen wij ons kind helpen met de aankoop van een huis?

Hoe kunnen wij ons kind helpen met de aankoop van een huis?

Home » Hoe kunnen wij ons kind helpen met de aankoop van een huis?
8.5
Wij willen onze dochter helpen met de aankoop van een huis. Hoe kunnen wij dat doen?

Als ouder kun je jouw kind op verschillende manieren helpen met de aankoop van een huis. Je kunt jouw kind een schenking doen of een lening verstrekken. Je kunt ook meetekenen bij de hypotheek of zelf de woning kopen.

Kind helpen met de aankoop van een huis

Te koop

Als ouder kun je jouw kind op verschillende manieren helpen met het kopen van een huis. Je kunt:

Geld schenken

Je kunt jouw kind belastingvrij een bedrag van 31.696,- (in 2024) schenken voor de eigen woning. Dit is de algemene verhoogde vrijstelling. Alles wat je boven dit bedrag schenkt aan jouw kind, moet schenkbelasting over worden betaald.

Met zo’n schenking kun je jouw kind op weg helpen met de aankoop van een woning. Het voordeel van de schenking is dat jouw kind minder hoeft te lenen. Hierdoor kan jouw kind een duurdere woning kopen of lagere maandlasten hebben.

Lees ook: tarieven en vrijstellingen schenkbelasting.

Meetekenen bij hypotheek

Als ouder kun je ook meetekenen bij de hypotheek van jouw kind. Ook wel ‘garant staan’ genoemd. Als jij als ouder meetekent, ben jij voor de hele lening aansprakelijk als jouw kind de hypotheek niet betaalt. Het kind blijft zelf als eerste verantwoordelijk voor het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten.

De bank controleert wel eerst of jij de hypotheeklasten wel kunt dragen.

Lening verstrekken

Je kunt jouw kind ook een lening verstrekken voor een hypotheek voor de aankoop. Jouw kind kan de rente van de lening dan ook fiscaal aftrekken. Het voordeel voor de ouders is dat zij hypotheekrente ontvangen. Dit is hoger dan wanneer het geld op een gewone spaarrekening zou blijven staan.

Het is verstandig om de lening voor minimaal 10 jaar af te spreken. Met een kortere looptijd gebruikt de bank strengere regels om de maximale hypotheek uit te rekenen.

Om gebruik te kunnen maken van de belastingaftrek moet er aan dezelfde voorwaarden zijn voldaan als bij een gewone hypotheek. De lening moet worden gebruikt voor het kopen, onderhouden of verbouwen van een eigen woning. De hypotheek moet worden aangemeld bij de Belastingdienst en moet worden afgelost volgens de nieuwe hypotheekregels.

Het nadeel van een lening is dat jouw kind minder kan lenen bij de bank. De lening wordt namelijk meegenomen bij de maximale hypotheekberekening van de bank.

Zelf het huis kopen

Je kunt ook zelf een huis kopen voor jouw kind. Jouw kind betaalt dan huur aan jou. Hier zitten geen belastingvoordelen aan voor jou of jouw kind. Je betaalt ook meer overdrachtsbelasting als je een 2de huis koopt. Houd daar rekening mee. Je profiteert natuurlijk wel zelf van de waardestijging van je aankoop.

Jouw kind heeft misschien recht op huurtoeslag als het inkomen niet te hoog is. Dit kun je controleren bij de Belastingdienst.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?