Huwelijksvoorwaarden maken terwijl je getrouwd bent

Huwelijksvoorwaarden maken terwijl je getrouwd bent

Home » Huwelijksvoorwaarden maken terwijl je getrouwd bent
8.5
Wij zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Kunnen wij nu tijdens ons huwelijk dat veranderen in huwelijkse voorwaarden?

Ja, dat kan. Je kan tijdens het huwelijk huwelijksvoorwaarden opstellen. Deze gaan in op het moment dat ze bij de notaris zijn ondertekend en kenbaar zijn gemaakt.

Van ‘in gemeenschap van goederen’ naar ‘huwelijksvoorwaarden’

Als je van plan bent om te gaan trouwen heb je de keuze om te trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijksvoorwaarden. Als je niks regelt, dan trouw je tot 1 januari 2018 automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Na 1 januari 2018 trouw je dan in een beperkte gemeenschap van goederen.

Huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk

Brief

Er kunnen natuurlijk redenen zijn waarom je eerst getrouwd bent in gemeenschap van goederen, maar later die wil wijzigingen in huwelijkse voorwaarden. Bijvoorbeeld omdat één van de partners een eigen bedrijf gaat beginnen. Als je dan niet wilt dat jullie huis kan worden opgeëist bij zakelijke schulden, dan maak je huwelijkse voorwaarden. Er kunnen nog veel meer redenen zijn waarom je dat alsnog zou willen. Na trouwen kan je nog kiezen voor huwelijksvoorwaarden. Dat heet dan: ‘huwelijksvoorwaarden staande het huwelijk’.

Geen terugwerkende kracht

Huwelijksvoorwaarden hebben echter geen terugwerkende kracht. De huwelijksvoorwaarden gaan pas in op de dag nadat ze bij de notaris zijn gemaakt en kenbaar zijn. Dat betekent dat de huwelijksgemeenschap pas op die dag is ontbonden en niet al vanaf de eerste dag van het huwelijk. Hierdoor kunnen oude schuldeisers (die er al waren vóór de huwelijksvoorwaarden) nog steeds beide echtgenoten aanspreken. Die schuldeisers hoeven dus geen rekening te houden met de later opgestelde huwelijksvoorwaarden.

Het is ook vaak iets meer werk. Jullie moeten namelijk de bestaande gemeenschap verdelen en dus beschrijven.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Huwelijkse Voorwaarden