Ik ben aangewezen als executeur. Moet ik dat doen?

Ik ben aangewezen als executeur. Moet ik dat doen?

Home ยป Ik ben aangewezen als executeur. Moet ik dat doen?
8.5
Ik ben aangewezen als executeur. Moet ik dat doen? Wanneer neem ik dat besluit?

Het is geen verplichting om executeur te zijn. Je mag het dus weigeren. Je hoort pas na het overlijden of je executeur bent. Dan neem je een besluit.

Aangewezen als executeur

Als je in een testament bent aangewezen als executeur dan hoor je dat pas op het moment dat de persoon die jou aanwees is overleden. Op dat moment moet je besluiten of je de taak op je wilt nemen. Het is zeker geen verplichting, dus je moet niets.

Brief

De executeur beheert de erfenis en handelt deze af. Dat kan veel werk zijn. Je moet schuldeisers zoeken en betalen. Je moet eventueel spullen verkopen en verdelen. Daarna maak je een overzicht van de erfenis en de erfgenamen. Afhankelijk van de bevoegdheden rond je af met de verdeling van de erfenis. Naast de hoeveelheid werk kan het ook emotioneel zijn. Misschien zijn de erfgenamen het wel niet met elkaar eens en gebruiken ze de erfenis om oude rekeningen te vereffenen.

Beloning executeur

De erflater heeft ook bepaald of je betaald wordt. De wettelijke beloning voor een executeur is 1% van de netto waarde van de erfenis. Maar er zijn ook andere beloningen mogelijk. Dat staat in het testament.

Als je bent aangewezen

Als je de functie aanvaardt heb je een Verklaring van Executele nodig. Daarin geeft de notaris aan dat jij executeur bent.

Wil je alles weten over de rol van de executeur en antwoord op heel veel vragen? Kijk dan vooral eens op www.verklaringvanexecutele.nl

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Executeur benoemen