Ik wil mijn erfgenamen wijzigen, kan ik het testament verscheuren?

Ik wil mijn erfgenamen wijzigen, kan ik het testament verscheuren?

Home ยป Ik wil mijn erfgenamen wijzigen, kan ik het testament verscheuren?
8.6
Ik wil van mijn testament af. Kan ik mijn testament verscheuren?

Je kan altijd je testament verscheuren. Dat heeft juridisch geen enkel effect helaas. Wil je van een testament af? Dan moet je dat formeel herroepen bij de notaris. Die registreert dat in het centrale register, waar nu vastligt dat jij een testament hebt.

Erfgenamen wijzigen, testament verscheuren?

Royement of Doorhalen

Je kunt altijd je testament verscheuren. Misschien voelt dat wel lekker. Juridisch heeft dit geen effect. Je testament staat namelijk ingeschreven in het Centraal Testamenten Register (CTR). De notaris die het heeft opgesteld bewaart een exemplaar. Als je het testament gaat herroepen dan wil de notaris graag het oude exemplaar zien. Wacht dus nog even met verscheuren.
Om het testament te herroepen kun je twee dingen doen:

  • Je testament herroepen Dat kan gelden voor het hele testament of voor een deel, zoals het schrappen van een erfgenaam. De herroeping gaat via de notaris. De herroeping wordt ingeschreven in het register. Daardoor is duidelijk dat het eerder opgenomen testament is herroepen.
  • Een nieuw testament maken, daarmee wordt automatisch het oude testament herroepen. De eerste zin van ieder testament is namelijk: “hiermee herroep ik alle eerder gemaakte testamenten en andere wilsverklaringen.”

Conclusie

Conclusie: je kunt je testament verscheuren. Maar doe dat pas nadat je het juridisch hebt geregeld bij de notaris. Overweeg trouwens altijd of je niet nog bepaalde onderdelen van het testament in stand wilt laten. Denk dan aan de benoemde executeur bijvoorbeeld.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Testament herroepen