Kan ik in mijn eentje een BV oprichten?

Kan ik in mijn eentje een BV oprichten?

Home » Kan ik in mijn eentje een BV oprichten?
8.6
Kan ik alleen een BV oprichten of zijn daar andere mensen bij nodig?

Je kan helemaal alleen een BV oprichten. Veel BV’s hebben maar één aandeelhouder. Je bent dan 100% aandeelhouder. Bij een dergelijke BV ben je meestal aandeelhouder en directeur bestuurder tegelijk.

Alleen een BV oprichten

Je kunt alleen, dus zonder andere personen een B.V. oprichten. De wet stelt heel weinig eisen aan het oprichten van een BV. Je kan de BV als natuurlijk persoon in je eentje oprichten. Je kan ook de BV oprichten vanuit een rechtspersoon.

Als een BV alleen opricht, heb je meestal verschillende petten op. Die van aandeelhouder en die van directeur en daarnaast ook nog als persoon tegenover de BV. We noemen deze combinatie Directeur Groot Aandeelhouder, ofwel DGA.

Aandeelhouder of bestuurder

Als aandeelhouder stem je op aandelen om bijvoorbeeld de jaarrekening goed te keuren. Als directeur verricht je namens de BV rechtshandelingen zoals de aankoop van gereedschap, een computer of een auto. Deze zaken worden dan met geld van de BV betaald en worden eigendom van de BV.
Het is belangrijk dat je goed in de gaten houdt welke pet je op hebt. Aandeelhoudersbesluiten moeten bijvoorbeeld vastgelegd worden in notulen.

Personal Holding

Een personal holding is de BV die je opricht om jezelf te verhuren. Het is de BV variant van ZZP-er. Meestal is deze BV in gebruik voor advieswerk, beleggingen of sparen. Met de standaard doelstelling kun je alle gebruikelijke activiteiten uitvoeren.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Oprichting BV