Eigen testament schrijven

Kan ik mijn eigen testament schrijven?

Ja dat kan. Veel mensen willen zelf een eigen testament schrijven. Zij zijn op zoek naar een voorbeeldtestament. Mogelijk ben jij dat ook van plan. Het punt is dat in Nederland een testament alleen geldig is als het is opgesteld of geregistreerd door de notaris. Je hebt dan ook niet veel aan een voorbeeld. Het testament zal namelijk uiteindelijk in juridische taal opgesteld worden.
Schrijf je zelf een testament dan moet je dat alsnog door de notaris laten registreren en bewaren. Omdat dit geen standaard werk is zal het meestal behoorlijk duur zijn bij de notaris. Je moet ook wel erg goed juridisch onderlegd zijn om zelf een goed testament te kunnen schrijven.
Een zelf geschreven testament noem je een holografisch testament.
Wat je wel zelf kunt regelen is een codicil. Dat is een handgeschreven stuk Zelf akte schrijvenwaarin je bijvoorbeeld bepaalt wat je wilt met de uitvaart. Begraven, cremeren of nog andere opties. Welke muziek wil je horen. Ook kun je in een codicil kleine dingen weggeven, zoals de poes aan de buurvrouw. Een voorbeeld van een codicil kun je vinden op: http://www.overeenkomsten.nl/overeenkomst/codicil/

Wat regel ik in een testament?

Wat misschien handig kan zijn is een lijstje met zaken die in een testament geregeld worden. Dan kan je voorbereid aan de akte op onze site beginnen.

  1. Wie zijn jouw erfgenamen en wanneer hebben zij recht op de erfenis, bij een bepaalde leeftijd bijvoorbeeld.
  2. Als je kinderen hebt, wie zorgt er dan voor hen als beide ouders dood zijn.
  3. Wie voert jouw testament straks uit, zijn dat de erfgenamen of wijs je een speciaal iemand aan, een zogeheten executeur.
  4. Zijn er bijzonder dingen of geldbedragen die je aan anderen wilt schenken, zoals bijvoorbeeld een goed doel, of een goede vriend. We noemen dat een legaat, het gaat voor de rest van de erfenis.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Lees meer over Testament

Is je vraag niet voldoende beantwoord?

Stel je vraag