Kan ik mijn eigen testament schrijven?

Kan ik mijn eigen testament schrijven?

Home ยป Kan ik mijn eigen testament schrijven?
8.6
Kan ik mijn eigen testament schrijven?

Ja, dat kan. Maar let op, het is juridisch pas geldig als een notaris het testament heeft geregistreerd. Daardoor is het niet goedkoper om het testament zelf te schrijven. Juridisch kan je beter een goed en niet te duur model gebruiken. Je kan wel zelf een codicil schrijven.

Zelf akte schrijven

Eigen testament schrijven

Veel mensen willen zelf een eigen testament schrijven. Zij zijn op zoek naar een voorbeeldtestament. Mogelijk ben jij dat ook van plan.

Het punt is dat in Nederland een testament alleen geldig is als het is opgesteld of geregistreerd door de notaris. Je hebt dan ook niet veel aan een voorbeeld. Het testament zal namelijk uiteindelijk in juridische taal opgesteld worden. Of je moet jouw zelfgeschreven testament laten registreren door een notaris.


Schrijf je zelf een testament dan moet je dat alsnog door de notaris laten registreren en bewaren. Omdat dit geen standaard werk is zal het meestal behoorlijk duur zijn bij de notaris. Je moet ook wel erg goed juridisch onderlegd zijn om zelf een goed testament te kunnen schrijven.
Een zelf geschreven testament noem je een holografisch testament.

Codicil

Wat je wel zelf goed kunt regelen is een codicil. Dat is een handgeschreven stuk waarin je bijvoorbeeld bepaalt wat je wilt met de uitvaart. Begraven, cremeren of nog andere opties. Welke muziek wil je horen. Ook kun je in een codicil kleine dingen weggeven, zoals de poes aan de buurvrouw, of een armband aan je nichtje. Een voorbeeld van een codicil kun je bij onze producten.

In andere landen kan het vaak wel

In heel veel landen kan je wel zelf een testament opstellen. Je kan dan zelf helemaal bepalen hoe je dat eruit wil laten zien. Je hoeft dan niet naar de notaris. Achteraf toetsen ze dan of het testament niet in strijd met de wet is geweest. Het kan zijn dat hier een vreemde situatie uit ontstaat. Is jouw zelf opgestelde testament in Frankrijk van kracht of je Nederlandse testament dat je daarvoor opstelde bij de notaris?

Wat regel ik in een testament?

Wat misschien handig kan zijn is een lijstje met zaken die in een testament geregeld worden. Dan kan je voorbereid aan de akte op onze site beginnen.

  1. Wie zijn jouw erfgenamen en wanneer hebben zij recht op de erfenis, bij een bepaalde leeftijd bijvoorbeeld.
  2. Als je kinderen hebt, wie zorgt er dan voor hen als beide ouders dood zijn, de voogd.
  3. Wie voert jouw testament straks uit, zijn dat de erfgenamen of wijs je een speciaal iemand aan, een zogeheten executeur.
  4. Zijn er bijzonder dingen of geldbedragen die je aan anderen wilt schenken, zoals bijvoorbeeld een goed doel, of een goede vriend. We noemen dat een legaat, het gaat voor de rest van de erfenis.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Testament