Jouw uitvaart

Home » Nabestaandenservice » Jouw uitvaart
8.6

Hoe regel je jouw uitvaart

Uitvaart

Je kunt jouw uitvaartwensen voor je uitvaart vastleggen. Dat hoeft niet in jouw testament. Sterker nog het is af te raden je wensen vast te leggen in een testament. Als je dan later namelijk andere wensen hebt, dan zou je weer naar de notaris moeten om je testament te wijzigen. Daarom kan je de uitvaartwensen beter apart vastleggen. Je kunt daarvoor verschillende manieren kiezen.

Als je iemand aanwijst als executeur, dan kan die ook de uitvaart regelen. Het voordeel van een executeur aanwijzen is dat je dan zeker weet dat er iemand verantwoordelijk is voor de uitvoering van jouw wensen. Een executeur aanwijzen doe je via de notaris, het kan in een testament of in een losse aanwijzing executeur.

Uitvaartwensen in Codicil

Een ander oplossing is een codicil. Een codicil is een document (handgeschreven) waarin je bepaalde goederen na kunt laten. Het lijkt een beetje op een testament, maar heeft minder vergaande werking. Je kunt dan bijvoorbeeld een ring aan je nichtje nalaten. In een codicil kun je ook je uitvaartwensen opnemen. Je maakt zelf een codicil, dus je kunt het ook naar eigen wens (steeds) aanpassen.

Jouw uitvaart bij verzekering in natura

Je kunt een uitvaartverzekering afsluiten waarbij de verzekeringsmaatschappij de hele uitvaart voor je regelt. Jij geeft eventueel in samenspraak met je naasten, jouw wensen vooraf door. De maatschappijen hebben daar uitgebreide boekjes voor ontworpen. Daarin leg je al jouw wensen vast. Je kunt aangeven hoe jouw uitvaart er uit gaat zien tot in detail.

Een alternatief is de verzekering geld voor natura. Daarbij worden de kosten van de uitvaart op declaratiebasis vergoed.

Uitvaartverzekering in geld

Een uitvaartverzekering die een geldbedrag uitkeert is eigenlijk een soort kapitaalsverzekering. Je bepaalt welk bedrag de nabestaanden krijgen uitgekeerd bij jouw overlijden. Dat geld kunnen ze dan besteden aan de uitvaart. Omdat het wel zeker is dat je zal overlijden, maar nog niet wanneer is het risico bij deze verzekering niet zo groot. Bij deze verzekering moet je nog wel zelf je uitvaartwensen vastleggen.

Hoe weet je of er een verzekering is

Als iemand is overleden, weten de nabestaanden vaak niet of er een verzekering is. Jij moet zorgen dat de polis goed terug te vinden is. Veel mensen hebben ook nog hele oude uitvaartverzekeringen. Ook die oude uitvaartverzekeringen kun je vaak nog terugvinden.

Uitvaartverzekeringen vergelijken

Wil je de grootste uitvaartverzekeringen met elkaar vergelijken? Vul dan jouw wensen op hoofdlijnen in en krijg een vergelijking van aanbieders.

Lees meer