Je kan helaas nooit zeker weten of jouw wensen worden uitgevoerd. Een uitvaartverzekeraar biedt je meestal de mogelijk om je persoonlijke uitvaartwensen vast te leggen. Daarnaast kan je een executeur benoemen. Een goede verstandhouding tussen de betrokkenen kan meer zekerheid bieden dat de uitvaartwensen zullen worden uitgevoerd.
Uitvaartwensen
Een uitvaartverzekeraar biedt je veelal de mogelijkheid om je persoonlijke uitvaartwensen vast te (laten) leggen in een document. Hierbij gaat het om praktische zaken rondom de uitvaart. Denk aan de soort uitvaart, de muziek die ze afspelen, de aanwezige bloemen bij de ceremonie en de vormgeving van het grafmonument. Je kan de verschillende vormen en kosten van uitvaartverzekeringen vergelijken.
Dergelijke documenten hebben echter geen juridische status. Uitvaartwensen zijn dan ook, anders dan bijvoorbeeld een legaat, niet (juridisch) afdwingbaar. De wet op de lijkbezorging geeft wel aan dat de wensen van de overledene moeten nageleefd, maar geeft geen regeling over het toezicht op de naleving of het afdwingen van deze wensen. Het is dan ook aan jouw nabestaanden of zij jouw uitvaartwensen willen respecteren. Verder kan je in een codicil of levenstestament via de notaris ook jouw uitvaartwensen opnemen.
Executeur benoemen
Je kan daarnaast een executeur benoemen. Deze persoon is aangewezen om jouw wensen (en daarbij ook de uitvaartwensen) uit te voeren. Als je een onafhankelijke externe executeur heb benoemd, dan heb je de meeste kans dat jouw wensen worden uitgevoerd. Een goede verstandhouding tussen de betrokkenen kan meer zekerheid bieden dat de jouw uitvaartwensen zullen worden uitgevoerd. Kortom: je kan (helaas) nooit zeker weten dat de executeur jouw laatste wensen zal uitvoeren.
Ook bij een executeur heb je geen garanties. Het niet correct uitvoeren van een testament is moeilijk aan te tonen. Het kan onder omstandigheden een onrechtmatige daad opleveren. Het kan ook verduistering zijn, dat is een strafbaar feit. De kans op vervolging is erg klein.