Moet het woord stichting altijd in de naam?

Moet het woord stichting altijd in de naam?

Home » Moet het woord stichting altijd in de naam?
8.6
Moet een stichting ook ‘stichting’ in zijn naam hebben?

Ja, een stichting moet het woord ‘stichting’ in de naam te hebben.

Woord ‘stichting’ verplicht in de naam?

Bij een stichting moet altijd het woord stichting in de officiële naam. Dat is natuurlijk iets anders dan de naam in het dagelijks gebruik. Je kan het woord stichting aan het begin of het einde van de naam opnemen. Ook kan je een variant gebruiken zoals steunstichting of je voegt het woord samen zoals bijvoorbeeld in “hartstichting”.

Brief

Het is altijd mogelijk om een andere naam te gebruiken in het handelsverkeer dan de naam die in de statuten staat.

Je kan hiervoor een een aparte “handelsnaam” laten vastleggen in het handelsregister. De Kamer van Koophandel staat dit inschrijven van een handelsnaam alleen toe als de stichting of vereniging deelneemt aan het handelsverkeer.

Andere naam gebruiken

Het staat je verder vrij om andere woorden te gebruiken zoals foundation. Juridisch moet er echter wel stichting in de formele naam van de organisatie.

Je kunt dus in het dagelijks verkeer best een andere naam hanteren. Op formele documenten en bankrekeningen komt dan de naam inclusief het woord stichting terug.

Voorbeeld

De make a wish foundation heeft nergens het woord stichting in gebruik. Maar formeel is de naam van de foundation Make-A-Wish® International Stichting Nederland.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Vraag het de notaris