Schaatsclub oprichten in 5 minuten?

Schaatsclub oprichten in 5 minuten?

Home ยป Schaatsclub oprichten in 5 minuten?
8.6
Hoe richt ik een schaatsclub op?

Een schaatsclub is een vereniging. De statuten van die vereniging moeten voldoen aan het model van de KNSB (de schaatsbond). Die statuten moeten door een notaris zijn opgesteld. Dat kan door de samenwerking met DoeHetZelfNotaris heel eenvoudig en voordelig.

Schaatsvereniging oprichten

Wil je in Nederland een schaatsclub of ijsvereniging oprichten dan mag dat. Wil je als vereniging ook nog lid zijn van de Koninklijke Nederlandse Schaatsrijders Bond (KNSB)? In dat geval kan jouw schaatsvereniging de modelstatuten van de KNSB gebruiken.

KNSB Logo

De modelstatuten voldoen aan de voorwaarden die de KNSB aan de statuten van de vereniging stelt. De modellen zorgen ervoor dat de centrale regels van de KNSB ook in de verschillende verenigingen gelden. Dat hebben de meeste sportkoepels zo geregeld. Alleen op die manier zijn de verenigingen ook juridisch enigszins gelijk.

De KNSB is ook de bond voor skeelerverenigingen. Er zijn in Nederland schaatsclubs die zich richten op de wedstrijdsport en schaatsverenigingen die zich richten op schaatstochten of ijsbanen. De modellen zijn ook te gebruiken voor kunstrijverenigingen. Voor alle verenigingen die lid willen worden van de KNSB, moeten de statuten aan de voorwaarden van de KNSB voldoen.

In die modellen staan bepalingen waardoor de leden van de vereniging gebonden zijn aan het landelijke tuchtrecht en dopingcontrole. De KNSB is aangesloten bij het Instituut voor Sportrechtspraak.

Schaatsclub en DoeHetZelfNotaris

Er is een samenwerking tussen de KNSB en DoeHetZelfNotaris. Op onze site zijn de modelstatuten van de KNSB geautomatiseerd.

Dus wil je een schaatsvereniging oprichten? Dan kies je in het vragenspel dat je de KNSB modellen wilt gebruiken. Je beantwoordt de vragen zoals die ook voor andere verenigingen gelden. Aan het einde maakt onze software daar dan een keurig ingevuld schaatsrijdersmodel van.

De rest van de procedure is hetzelfde als voor alle verenigingen. Jullie kiezen een notaris in de buurt. Daar maak je een afspraak. Voor het goedkope standaard tarief krijg je een complete ijsvereniging. Dus inclusief statuten en inschrijving door de notaris bij de Kamer van Koophandel. Let wel op: een nieuwe vereniging ontvangt eenmalig een factuur van de KvK voor opname in het Handelsregister.

Hulp nodig?

De website van de KNSB bevat heel veel informatie voor verenigingen. Bovendien kunnen ze jullie goed helpen.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Verenigingen