Statuten kwijt?

Statuten kwijt?

Home » Statuten kwijt?
8.4
Wij zijn de statuten kwijt. Waar kan ik de statuten opvragen als deze kwijt zijn?

Als je de statuten kwijt bent kun je deze soms opvragen bij de Kamer van Koophandel. Voor oudere statuten geldt dat je die bij de notaris die de onderneming heeft opgericht kunt opvragen.

Statuten kwijt

Het kan om wat voor reden dan ook voorkomen dat de statuten van de BV, stichting of vereniging zijn kwijtgeraakt. Het is erg belangrijk om deze statuten bij de hand te hebben en na te leven.

Opvragen bij Kamer van Koophandel

Soms kun je de statuten nog opvragen bij de Kamer van Koophandel. Bij de oprichting zijn de statuten daar namelijk opgenomen.

Opvragen bij notaris

Voor oudere statuten kan dat opvragen bij de KvK helaas niet. Als blijkt dat je ze niet meer bij de KvK kunt opvragen, heb je nog de mogelijkheid om de notaris te benaderen die destijds de statuten heeft opgesteld. Dat is de notaris waarbij je de rechtspersoon hebt opgericht. De notaris heeft een exemplaar van de statuten bewaard. De kosten voor het opvragen verschillen per notaris. Als de notaris niet meer in functie is, dan zijn de aktes overgedragen aan een opvolger. Je kan dat nakijken in het opvolgersarchief.

Nieuwe statuten opstellen

Brief

Daarnaast is er nog de praktische mogelijkheid om nieuwe statuten op te stellen. Het voordeel daarvan is dat de statuten direct weer helemaal up to date zijn en dus passen bij de huidige stand van zaken (van de rechtspersoon en eventuele nieuwe wetgeving). Zo kan bijvoorbeeld voor verenigingen in de nieuwe statuten opnemen dat de vergadering per e-mail wordt opgeroepen in plaats van per brief.

Met onze speciale tool kan je snel, betrouwbaar, eenvoudig en tegen lage kosten nieuwe statuten opstellen. Kijk daarvoor bij wijzigen vereniging en wijzigen stichting.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Verenigingen