Testament herroepen vanuit het buitenland?

Testament herroepen vanuit het buitenland?

Home ยป Testament herroepen vanuit het buitenland?
8.6
Kan ik een Nederlands testament herroepen vanuit het buitenland?

Ja, dat is mogelijk. Dat kan door het maken van een testament in het buitenland. Je kan daarmee het Nederlands testament vervangen. Op dat buitenlandse testament is dan wel buitenlands recht van toepassing.

Nederlands testament herroepen

Je woont in het buitenland, maar je hebt nog een testament in Nederland. Dat testament is niet meer van toepassing, bijvoorbeeld omdat het meeste van jouw bezit in je nieuwe woonland is. Dan wil je van dat Nederlandse testament af. Maar je komt niet vaak in Nederland. Wat zijn dan nog je opties?

vanuit het buitenland

Maak een nieuw testament

Ieder nieuw testament in Nederland en naar keuze ook in het buitenland, bevat als eerste bepaling dat je daarmee alle voorgaande testamenten intrekt. Zo kan je het Nederlandse testament herroepen met een buitenlands testament. Wil je zeker weten dat in Nederland bekend is dat je het testament hebt herroepen? Zorg dan dat de erfgenamen een kopie van het voorblad van je testament ontvangen.

Let wel op, dit staat dan niet in de Nederlandse registers verwerkt. In Nederland blijft het oude testament ingeschreven staan bij het Centraal Testamenten Register (CTR). Als iemand overlijdt, en er wordt in Nederland gecontroleerd op een testament, staat dat oude testament er nog in.

De erfgenamen of juist andere belanghebbenden moeten dan aantonen dat er in het buitenland een rechtsgeldig testament is opgesteld. Dan heeft het oude Nederlandse testament geen juridische betekenis meer.

Buitenlands testament in Nederland inschrijven

Je kan een Nederlandse notaris ook vragen om het nieuwe (buitenlandse) testament in het CTR te registeren. Dat is zeker aan te bevelen als je bang bent dat er later onduidelijkheid of onenigheid zal ontstaan. Er is dus geen koppeling tussen de verschillende testamentenregisters. Vanuit Nederland kan het ook een hele puzzel zijn om te achterhalen of er een testament in het buitenland is opgesteld. Wij hebben dat bijvoorbeeld in kaart gebracht voor een Spaans Testament.

Volmacht voor herroepen

Je kan echter niet door middel van een volmacht vanuit het buitenland iemand jouw testament laten herroepen. Voor alle andere opties moet je dus in persoon bij een Nederlandse notaris verschijnen.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Testament herroepen