Geschillencommissie Notariaat

Geschillencommissie Notariaat

Home » Woordenboek » Geschillencommissie Notariaat
8.6

Wat is een Geschillencommissie Notariaat?

Logo Geschillencommissie

De Geschillencommissie Notariaat is een onafhankelijke organisatie die uitspraken doet over een geschil tussen de notaris en de cliënt. Notarissen en kandidaat-notarissen zijn verplicht aangesloten bij de Geschillencommissie. Het moet gaan over klachten over de rekening of declaraties van de notaris of de (kwaliteit van de) werkzaamheden, bijvoorbeeld een beroepsfout.

De uitspraak van de Geschillencommissie is bindend voor partijen. Het is een (goedkoper) alternatief voor een procedure bij de rechtbank. De Geschillencommissie behandelt echter alleen geschillen waarbij het gaat over een bedrag tot € 10.000, daarboven moet je naar de rechtbank gaan. Als je afstand doet van het recht op een vergoeding van meer dan € 10.000, dan zal de Geschillencommissie jouw klacht behandelen.

Daarnaast moet je eerst gebruik hebben gemaakt van de interne kantoorklachtenregeling van het notariskantoor. De Geschillencommissie behandelt geen tuchtrechtelijke klachten. Daarvoor moet je naar de notariële tuchtrechter.

Lees meer over de Geschillencommissie Notariaat op hun website.