Verschil tussen legataris en legitimaris?

Verschil tussen legataris en legitimaris?

Home ยป Verschil tussen legataris en legitimaris?
8.6
Wat is het verschil tussen een legataris en een legitimaris?

De legataris kan aanspraak maken op een deel van de erfenis omdat hem of haar een legaat is toegekend. Een legitimaris is een onterfd kind die aanspraak kan maken op de legitieme portie.

Verschil tussen legataris en legitimaris

Bij informatie over erfenissen of nalatenschappen kom je vaak de woorden legataris en legitimaris tegen. Deze woorden lijken veel op elkaar en kunnen daarom verwarrend zijn.

Een legataris en legitimaris zijn allebei personen die recht hebben op een stukje van het vermogen van een overleden erflater. Wat is nu eigenlijk het belangrijkste verschil tussen deze twee personen?

legataris en legitimaris

Verschillen

Het verschil tussen de legataris en de legitimaris is de reden waarom zij recht hebben op iets uit de erfenis.

De legataris heeft recht op een geldbedrag of object, omdat de erflater hem of haar als legataris heeft aangewezen in een legaat. Je bent pas legataris als de erflater een legaat heeft opgesteld waarin jij als rechthebbende wordt aangewezen. De erflater bepaalt dus zelf wie een legataris is.

De legitimaris heeft recht op een wettelijk erfdeel, omdat hij of zij een kind is van de erflater. Dat wettelijk erfdeel heet de legitieme portie. De wet bepaalt wie een legitimaris is. Als kind ben je automatisch een legitimaris. Daarvoor hoeft de erflater dus niets te doen of te verklaren en hij of zij kan ook niet uitsluiten dat jij legitimaris bent en recht hebt op de legitieme portie.

    Lees meer over Afhandeling Erfenis