Vóór oprichting BV bestuurders benoemen?

Vóór oprichting BV bestuurders benoemen?

Home » Vóór oprichting BV bestuurders benoemen?
8.6
Kun je op voorhand bestuurders benoemen bij een BV?

Je kunt kiezen voor het voorlopig oprichten van een BV. Je maakt dan een BV in oprichting. In de praktijk is dit nergens voor nodig omdat je een gewone BV ook al binnen enkele dagen kunt oprichten.

Bestuurders benoemen vóór oprichting BV

Bestuurders

Als enthousiaste ondernemer in wording kan je vóór de oprichting van jouw BV (of NV) de wens hebben om alvast voorbereidingen te treffen namens jouw BV i.o. Bijvoorbeeld het sluiten van overeenkomsten die de BV na oprichting overneemt (bekrachtigt) of het alvast aanstellen van bestuurders. Hierdoor hoef je dit niet allemaal nog na de oprichting te doen.
In de praktijk kan je tegenwoordig een BV oprichten binnen 24 uur. Dat neemt de noodzaak om eerst een BV i.o. op te richten totaal weg. Want voor een BV i.o. heb je ook aparte notariskosten.

Bestuur al aanstellen vóór oprichting

Volgens de wet kan je al bestuurders benoemen voordat de BV daadwerkelijk is opgericht bij de notaris. Echt benoemen is dit natuurlijk niet, maar dan beslis je eigenlijk alvast wie bestuurder wordt zodra de BV is opgericht.

Bestuurders aanstellen in oprichtingsakte

Als oprichter zet je in de oprichtingsakte wie je benoemt of aanstelt als bestuurder. Door de oprichting is diegene (meestal de oprichter of oprichters zelf) dan direct bestuurder van de zojuist opgerichte BV. Hierdoor hoeft na de oprichting niet nog via de aandeelhoudersvergadering te worden besloten tot benoeming van een bestuurder.

Let daarbij wel op dat de bestuurder geen onverantwoord hoog salaris krijgt. De oprichter kan, als daardoor (financiële) problemen ontstaan, daarvoor namelijk aansprakelijk worden gesteld.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Oprichting BV