BV i.o.

BV i.o.

Home » Woordenboek » BV i.o.
8.5

Betekenis BV i.o.

De BV in oprichting (BV i.o.) is de Besloten Vennootschap die nog niet is opgericht bij de notaris. In dat geval bestaat de BV nog niet. De oprichter (meestal de toekomstige bestuurder) kan al wel namens de toekomstige BV handelingen verrichten. Denk bijvoorbeeld aan het sluiten van overeenkomsten, zoals het kopen van een bedrijfspand of winkelvoorraad.

Na de oprichting van de BV kan de BV de handelingen bekrachtigen. Dat betekent dat de BV zich bindt aan de handelingen. Dat kan meestal automatisch. Voor sommige handelingen moet in de oprichtingsakte worden vermeld dat de BV die bekrachtigt. Denk bijvoorbeeld aan het aanstellen van bestuurders van de BV.

Totdat de BV de handelingen heeft bekrachtigd, is de persoon (de oprichter) die de handelingen had verricht daarvoor aansprakelijk. Je kan een BV in oprichting herkennen doordat de naam BV i.o. wordt gebruikt.

BV i.o komt niet vaak meer voor

Sinds de introductie van het internet en e-mail is een BV i.o een beetje achterhaald. Je kan nu in de praktijk is  eenvoudiger een BV met spoed oprichten. Online kan dat zelfs binnen 24 uur. Dat scheelt een hoop gedoe.

  -   De afkorting van BV i.o. is BV i.o.