Waarom je hypotheek niet doorhalen?

Waarom je hypotheek niet doorhalen?

Home ┬╗ Waarom je hypotheek niet doorhalen?
8.5
Waarom zou ik mijn hypotheek niet doorhalen?

Omdat je mogelijk binnen het bestaande contract opnieuw geld op kan nemen, zonder nieuwe kosten. Afhankelijk van het hypotheekcontract kan je soms binnen de maximale ruimte opnieuw geld opnemen. In sommige gevallen is het niet doorhalen van de hypotheek dus beter.

Bestaande hypotheek behouden

Er zijn kosten verbonden aan het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Die kosten betaal je aan de bank en aan de notaris. Mogelijk heb je een bestaande hypotheek waarmee je opnieuw geld op kan nemen. Heb je deze hypotheek afgelost en wil je de hypotheek behouden, dan hoef je die niet door te halen.

Er zijn vele vormen van hypotheken. Bij sommige kan je extra opnemen tot een bepaald maximum. Als je een hele gunstige hypotheek hebt met een lage rente, dan kan je die laten voortbestaan.

Gelet op de strenge eisen die aan banken worden gesteld, komt deze mogelijkheid steeds minder voor. Bij een nieuwere hypotheek moet deze altijd annuïtair binnen dertig jaar zijn afgelost. De bank moet bovendien controleren of de verdiencapaciteit in verhouding is tot de hoogte van de hypotheek. Maar juist bij een oudere hypotheek gelden deze eisen niet.

Kijk dus even goed in je contract voor je een royement aanvraagt. Zorg dat je een goede afweging hebt gemaakt.

Staterslening altijd aflossen

Als je een starterslening hebt kan je die altijd doorhalen als die is afgelost. Bij die leningen is het in de aard van de overeenkomst niet mogelijk om ze opnieuw te activeren.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Hypotheek royement