Wanneer treden huwelijkse voorwaarden in werking?

Wanneer treden huwelijkse voorwaarden in werking?

Home ┬╗ Wanneer treden huwelijkse voorwaarden in werking?
8.6
Wanneer treden huwelijkse voorwaarden in werking?

Zijn de voorwaarden opgesteld voor het huwelijk? Dan treden ze in werking gelijk met het huwelijk. Zijn de voorwaarden opgesteld tijdens het huwelijk? Dan treden ze in werking de dag nadat de akte is gepasseerd.

Huwelijkse voorwaarden

Meestal worden huwelijkse voorwaarden opgesteld voor het huwelijk. De voorwaarden gaan dan in werking op het moment van het huwelijk.

kalender

Je kan ook huwelijkse voorwaarden opstellen tijdens het huwelijk. De gemeenschap van goederen wordt ontbonden als deze wordt opgeheven bij later opgestelde huwelijkse voorwaarden.

Huwelijkse voorwaarden treden in op de dag waarna de akte is gemaakt.

Huwelijksregister is niet bepalend

Dus niet pas vanaf de inschrijving in het huwelijksgoederenregister. Het is ook niet van belang op welke dag de huwelijkse voorwaarden zijn ondertekend door de echtgenoten. Alles wat je tot het moment van werking van de huwelijkse voorwaarden verkrijgt, valt dus nog steeds in de gemeenschap van goederen. Dat geldt dus ook voor alle schulden. Ook de schuldeisers van voor die datum zijn niet gebonden aan de nieuwe afspraken.

Voorbeeld in werking treden huwelijkse voorwaarden

Als je huwelijkse voorwaarden op 1 januari laat opmaken bij de notaris dan wordt de huwelijksgemeenschap ontbonden op 2 januari 00:00 uur. Op dat tijdstip beginnen de huwelijkse voorwaarden te werken. Dat is alleen anders als je in de akte van de huwelijkse voorwaarden een later tijdstip van inwerkingtreding hebt opgenomen.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Huwelijkse Voorwaarden