Wat is een codicil? Waarom zou ik er een moeten hebben?

Wat is een codicil? Waarom zou ik er een moeten hebben?

Home » Wat is een codicil? Waarom zou ik er een moeten hebben?
8.4
Wat is een codicil? Waarom zou ik er een moeten hebben?

In een codicil leg je de gang van zaken na je dood vast. Denk hierbij aan jouw begrafenis. Je kan ook bepaalde goederen nalaten in een codicil. Hierdoor is voor jouw nabestaanden duidelijker wat jij hebt gewild.

Codicil

In een codicil regel je de gang van zaken na je dood. Het gaat dan niet om hoe de erfenis wordt verdeeld maar om meer praktische zaken. Het belang van een codicil is dat voor de nabestaanden duidelijk is wat je wensen zijn. Je kunt in een codicil ook bepaalde goederen aan mensen nalaten. Bijvoorbeeld een sieraad, horloge, klok of ander stuk uit jouw inboedel. Het codicil wordt eerst uitgevoerd voor de verdeling van de rest van de erfenis. Dus laat je de gouden ring na aan jouw buurvrouw, dan gaat dat voor op de erfenis aan de kinderen.

Wat regel je hiermee?

codicil

Wie regelt de uitvaart? Je kunt specifiek iemand aanwijzen. De kosten van de uitvaart gaan uit de erfenis. Dus om latere discussie te voorkomen kun je dit beter zo duidelijk mogelijk omschrijven. Hoe wil je dat jouw uitvaart wordt geregeld? Wil je worden begraven, gecremeerd, gevriesdroogd, of nog iets anders? Je kunt jouw wensen zo gedetailleerd maken als je zelf wenst.

Wie regelt je financiën? Dit is alleen van belang als je geen executeur hebt benoemd in een eventueel testament. Zijn je financiën eenvoudig? Gaat het alleen om het opzeggen wat contracten en abonnementen? Dan is dit voldoende.

Wat wil je met je digitale (online) leven na de dood? Een nieuwe vraag, maar zeker van belang. Schrijf het duidelijk op: Wat zijn de accounts die je hebt en welke wachtwoorden horen daarbij? Wil je alles opheffen na je dood of wil je je profiel nog een jaartje laten staan?

Hoe maak ik een codicil?

Officieel moet een codicil met de hand (!) geschreven zijn. Je kunt natuurlijk best een stukje met de hand doen en zeker de ondertekening met de hand. Voor de zaken waar mogelijk discussie over kan komen moet je dan ook met de hand schrijven. Lijstjes met wachtwoorden doe je er dan gewoon bij, of je verwijst naar het bestand op de computer.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Vraag het de notaris