Erfenis aanvaarden: ja of nee?

Je moet besluiten of je een erfenis wilt hebben. Je kunt de erfenis aanvaarden of verwerpen. Je kan ook onder voorwaarden aanvaarden. Waarom deze keuzes?
Een erfenis bestaat uit alles wat de overledene heeft nagelaten. Alles wil zeggen dat naast de bezittingen ook de schulden onderdeel zijn van de erfenis. Als je de erfenis aanvaardt dan is alles van jou, de bezittingen en de schulden. Dat kan verkeerd uitpakken als er meer schulden zijn dan bezittingen. Je draait dan op voor het betalen van de schulden van de overledene. Onder de schulden moet je ook een eventuele hypotheek verstaan, dus pas op voor huizen die onder water staan.

Als je bang bent dat er meer schulden zijn dan bezittingen, dan kan je twee dingen doen.

  1. Je kunt de erfenis verwerpen. Je krijgt niets, maar je hoeft ook zeker niets te betalen.
  2. Je kunt de erfenis laten beschrijven en dan beslissen. Dit heet beneficiair aanvaarden. Aan deze vorm zijn wel kosten verbonden en het kan bovendien lang duren. De beschrijving wordt opgesteld door een notaris en die rekent hier zijn uurtarief voor.

Risico van onbewust aanvaarden erfenis

Let goed op. Om een erfenis te aanvaarden hoef je niets formeel te doen. Je hebt de erfenis volgens de wet al aanvaard zodra je iets uit de erfenis haalt of gebruikt. Dus als je een schilderij meeneemt na de begrafenis, dan heb je de erfenis al aanvaard. De kosten van de uitvaart mag je uit de erfenis betalen. Dat is geen aanvaarding.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Lees meer over Afhandeling Erfenis