Wat speelt er bij schenken aan minderjarige kleinkinderen?

Wat speelt er bij schenken aan minderjarige kleinkinderen?

Home ยป Wat speelt er bij schenken aan minderjarige kleinkinderen?
8.6
Kun je schenken aan minderjarige kleinkinderen?

Ja zeker, maar let wel op. De wettelijke vertegenwoordiger van het kleinkind moet de schenking aanvaarden. Daarnaast komt het geld bij het belastbare vermogen van de ouders. Je kunt de spaarrekening op naam van de kinderen zetten en die laten blokkeren tot ze achttien jaar zijn.

Schenken aan minderjarige kleinkinderen

Opa en oma willen graag iets doen voor de tweede generatie, de kleinkinderen. Een lovenswaardig plan. Maar fiscaal zijn er wel wat haken en ogen.

Schenken van geld

Schenken kent twee kanten, het geven en het ontvangen. De schenking moet worden aanvaard door de ouders van jullie minderjarige kleinkinderen. Het geld op een spaarrekening van de kleinkinderen wordt fiscaal gezien als het vermogen van de ouders. De ouders van jullie kleinkinderen moeten er mogelijk belasting in Box 3 over betalen.

Kleinkinderen hebben ook een lagere vrijstelling voor de schenkbelasting. Als er onder de vrijstelling wordt geschonken hoeft er geen schenkbelasting te worden afgedragen. Houd daar dus rekening mee bij het bepalen van het bedrag dat je wil schenken.

Beheer

Je kunt ervoor kiezen om het geld op een geblokkeerde rekening te storten. Door het geld op een geblokkeerde rekening te storten, voorkom je dat de kleinkinderen het geld al opmaken voor ze 18 jaar worden.

Niet schenken op papier

Schenken op papier aan minderjarigen kleinkinderen is bijzonder onhandig. De minderjarige moet verplichtingen aanvaarden (het is een schuld van de grootouders). Om deze verplichting aan te gaan, moeten de ouders toestemming aan de kantonrechter vragen. Natuurlijk kun je over deze belemmeringen heen stappen. De kosten van de akte, de ontheffing etc. worden wel erg hoog.

Minder fiscaal voordeel

Schenken aan jouw minderjarige kleinkinderen levert minder fiscaal voordeel op. Althans als je de schenkingen beperkt tot de fiscale vrijstelling. Bij schenken aan de kleinkinderen is deze vrijstelling minder dan de helft van schenken aan je kinderen. Bovendien zitten de kleinkinderen in een hoger tarief voor de schenkbelasting.

Besparen op erfbelasting

De besparing op de erfbelasting is dan weer wel groter. Doordat je een hele generatie overslaat, sla je ook eenmaal het betalen van erfbelasting over. Is er dus al voldoende geld in de familie, in het bijzonder bij jouw kinderen, dan is schenken aan je kleinkinderen fiscaal gunstig.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Schenken