Wat speelt er bij schenken aan minderjarige kleinkinderen?

Wat speelt er bij schenken aan minderjarige kleinkinderen?

Home » Wat speelt er bij schenken aan minderjarige kleinkinderen?
8.3
Kan je schenken aan minderjarige kleinkinderen?

Ja zeker, maar let op. Het geld komt bij het belastbare vermogen van de ouders. Je kan de spaarrekening op naam van de kinderen zetten en die laten blokkeren tot ze achttien zijn.

Schenken aan minderjarige kleinkinderen

Schenken aan je minderjarige kleinkinderen. Kan dat en wat zijn de gevolgen? Opa en Oma willen graag iets doen voor de tweede generatie. Een lovenswaardig plan. Maar fiscaal zijn er wel wat haken en ogen.

Schenken van geld

Schenken kent twee kanten, het geven en het ontvangen. De schenking moet worden aanvaard door jullie kinderen (ouders van de kleinkinderen). Het geld op een spaarrekening van hun kinderen komt fiscaal namelijk bij hun vermogen. De ouders van de kleinkinderen zullen er dus mogelijk belasting in Box 3 over moeten betalen.

Kleinkinderen hebben ook een lagere vrijstelling voor de schenkbelasting. Houd daar dus rekening mee bij het bepalen van het bedrag dat je wil schenken.

Beheer

Door het geld op een geblokkeerde rekening te storten kan worden voorkomen dat de kinderen het geld al opmaken voor ze 18 worden.

Niet schenken op papier

Schenken op papier aan minderjarigen is bijzonder onhandig. Doordat de minderjarige verplichtingen moet aanvaarden (het is een schuld van de grootouders). De ouders moeten om deze verplichting aan te gaan toestemming bij de kantonrechter gaan halen. Het is dus complex en duur.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Is je vraag niet voldoende beantwoord?

Stel je vraag