Wat speelt er bij schenken aan minderjarige kleinkinderen?

Wat speelt er bij schenken aan minderjarige kleinkinderen?

Home ยป Wat speelt er bij schenken aan minderjarige kleinkinderen?
8.5
Kan je schenken aan minderjarige kleinkinderen?

Ja zeker, maar let op. Het geld komt bij het belastbare vermogen van de ouders. Je kan de spaarrekening op naam van de kinderen zetten en die laten blokkeren tot ze achttien zijn.

Schenken aan minderjarige kleinkinderen

Schenken aan je minderjarige kleinkinderen. Kan dat en wat zijn de gevolgen? Opa en Oma willen graag iets doen voor de tweede generatie. Een lovenswaardig plan. Maar fiscaal zijn er wel wat haken en ogen.

Schenken van geld

Schenken kent twee kanten, het geven en het ontvangen. De schenking moet worden aanvaard door de ouders van jullie kleinkinderen. Het geld op een spaarrekening van hun kinderen komt fiscaal namelijk bij hun vermogen. De ouders van jullie kleinkinderen moeten er mogelijk belasting in Box 3 over betalen.

Kleinkinderen hebben ook een lagere vrijstelling voor de schenkbelasting. Houd daar dus rekening mee bij het bepalen van het bedrag dat je wil schenken.

Beheer

Door het geld op een geblokkeerde rekening te storten, wordt voorkomen dat de kinderen het geld al opmaken voor ze 18 worden.

Niet schenken op papier

Schenken op papier aan minderjarigen is bijzonder onhandig. De minderjarige moet verplichtingen aanvaarden (het is een schuld aan de grootouders). Om deze verplichting aan te gaan, moeten de ouders toestemming aan de kantonrechter vragen. Het is dus complex en duur.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?