Dossier Holding: verkoop dochtermaatschappij fiscaal voordelig

Dossier Holding: verkoop dochtermaatschappij fiscaal voordelig

Home » Dossier Holding: verkoop dochtermaatschappij fiscaal voordelig
8.5
Hoe kan je een onderneming fiscaal vriendelijk verkopen?

Als je van plan bent te gaan verkopen is het verstandig de onderneming onder te brengen in een aparte BV. Die BV moet je dan onder een holding laten vallen. Op die manier kan je fiscaal voordeel behalen.

Verkoop een dochtermaatschappij fiscaal voordelig

concern holding werkmaatschappij

Als je een onderneming bent gestart met in je achterhoofd om die mogelijk later te verkopen, dan moet je een holding opzetten. Die holding plaats je dan boven de BV die je later misschien wilt verkopen. Waarom de verkoop dochtermaatschappij via een holding? Omdat het bijzonder veel belasting zal schelen over de mogelijke verkoopopbrengst.

Hoe zit dat? Belastingvoordeel bij verkoop onderneming

Belasting

Als je een BV verkoopt en je bent persoonlijk eigenaar van de aandelen, dan komt de opbrengst direct op jouw privé bankrekening. De fiscus beschouwt deze opbrengst als inkomen uit aanmerkelijk belang. Je moet dan 25% belasting afdragen over de verkoopopbrengst.
Maar als je een holding bezat dan ziet het plaatje er heel anders uit. De holding verkoopt de aandelen. Ontvangt de verkoopsom. In de holding kan je nu zelf besluiten wat je met het geld gaat doen. Je kan het opnieuw investeren, je kan het beleggen of je kan het uitkeren. De holding hoeft over de opbrengst (koerswinst) geen belasting af te dragen.

Uitgestelde dividendbelasting

Pas bij het uitkeren aan privé kom je dan de belastingdienst weer tegen. Daarom kan je dat uitkeren eventueel uitstellen naar een later moment, of uitsmeren over meer jaren. Je kan bovendien verschillende vormen van uitkeren kiezen, via loon of dividend, of de hypotheek bij de eigen BV.
In de afgelopen jaren zijn er ook steeds wijzigingen geweest in de dividendbelasting. Zoals een lager tarief over het eerste deel van de uitkering, of een ander tijdelijk voordeel. Je kan daar dus eventueel op wachten als je het geld niet direct nodig hebt.

De algemene informatie over Dividendbelasting kan je nalezen op de website van De Belastingdienst.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Holding