Dossier pleegkind: schenken aan pleegkind

Dossier pleegkind: schenken aan pleegkind

Home » Dossier pleegkind: schenken aan pleegkind
8.6
Kan ik schenken aan mijn pleegkind? En hoe zit dat fiscaal?

Ja, je kunt schenken aan jouw pleegkind. Als je gebruik wilt maken van de verruimde vrijstelling voor kinderen moet je aan een aantal eisen voldoen.

Dossier pleegkind: schenken aan pleegkind

schenken aan pleegkinderen

Hoe zit dat fiscaal met schenken aan pleegkind? Als je lang voor een pleegkind zorgt, dan krijg je als pleegouder fiscaal dezelfde positie als voor je eigen kinderen. Dat wil zeggen dat pleegkinderen dan ook in aanmerking komen voor de verruimde vrijstelling die er bestaat voor schenken aan kinderen. Het is misschien verwarrend, maar als je op de site van De Belastingdienst iets leest over een pleegkind, dan bedoelen ze een pleegkind dat voldoet aan de eisen hieronder.

Zolang je niet aan de voorwaarden voldoet ben je “niets” van je pleegouder(s). Je valt dan voor de schenkbelasting in de tariefgroep “overige”. Het verschil is een jaarlijkse vrijstelling is ongeveer het dubbele. Voor de actuele tarieven kijk je in onze tarieftabel schenkbelasting. De vrijstelling wordt namelijk jaarlijks iets verhoogd.

Als je een pleegkind bent, dan kunnen jouw ouders ook gebruik maken van de eenmalige verhoogde vrijstelling voor het schenken aan kinderen voor je 40ste verjaardag.

Wanneer ben je fiscaal een pleegkind?

Voor de schenkbelasting kun je worden behandeld als een pleegkind met de vrijstellingen van een eigen kind. Je moet dan als pleegkind aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. vóór jouw 21e verjaardag minimaal 5 jaar uitsluitend door de schenker (en zijn of haar echtgenoot of echtgenote) onderhouden en opgevoed;
  2. ben je voor je 21e getrouwd? Dan moet je voor de huwelijksdatum minstens 5 jaar uitsluitend door de schenker (en zijn of haar echtgenoot of echtgenote) zijn onderhouden en opgevoed.

Schenken aan minderjarig pleegkind

Is het pleegkind minderjarig, dan zal de wettelijke vertegenwoordiger moeten tekenen voor de schenking. De schenking komt namelijk fiscaal bij het vermogen van de juridische ouder. Dat kan niet altijd wenselijk zijn. Zeker als de juridische ouder niet de wettelijke vertegenwoordiger is. Dat zou betekenen dat de ouder geen zeggenschap heeft, maar wel met de fiscale gevolgen zit.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Pleegkind